Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πέθανε ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν

Ένας από τους πιο μεγάλους αντιπάλους του Ρ. Τ. Ερντογάν, ίσως ο μεγαλύτερος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, πέθανε την Κυριακή στις ΗΠΑ (όπου είχε βρει καταφύγιο από το 1999).

Ο Γκιουλέν – ο οποίος ήταν 83 ή 86 ετών – ήταν αρχηγός μιας οργάνωσης (ενός “δικτύου” όπως το ονομάζουν) που η Τουρκία τη θεωρεί τρομοκρατική και την κυνηγάει εδώ και χρόνια.

Ο Ερντογάν (παλιά προσωπικός φίλος και συνεταίρος με τον Γκιουλέν) θεωρεί πως αυτός ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Για τον λόγο αυτό είχε ξεκινήσει, από τις πρώτες στιγμές μετά την επικράτησή του εκείνο τον Αύγουστο, μεγάλες εκστρατείες συλλήψεων στρατιωτικών, υπαλλήλων του τουρκικού κράτους και πολιτών που ήταν υποστηρικτές του τελευταίου. Επίσης είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους Αμερικάνους.

Ο Γκιουλέν ήταν ένας ισλαμιστής που η Δύση τον θεωρούσε “ήπιων τόνων”, άσχετα αν τελικά ήταν ή όχι. Ήταν εταίρος του Ερντογάν αλλά κάποια στιγμή – στην περίοδο κάπου μεταξύ του 2011 και του 2013 – οι δύο τους τα έσπασαν οριστικά. Μια από τις αιτίες ήταν το γεγονός ότι ο Γκιουλέν και η οργάνωσή του θεωρούσαν ότι το κόμμα του Ερντογάν και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είναι χωμένοι μέσα στη διαφθορά.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει μέσα στην Τουρκία, αφού η οργάνωση του Γκιουλέν είχε μεγάλη διείσδυση σε κοινωνικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο – αν και μετά τις διώξεις Ερντογάν η επίδρασή της είχε μειωθεί αλλά δεν είχε εξαλειφθεί. Και όπως πάντα, ο καυγάς γίνεται για το χρήμα, αφού η οργάνωση του Γκιουλέν διαχειρίζεται τεράστια ποσά (στα οποία πολλοί εντός αυτής – αλλά και εκτός – θα ήθελαν να βάλουν χέρι…).