Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Μέση Ανατολή: βουτηγμένη στο σπιράλ των… αντιποίνων

Σε ένα ακόμη στάδιο, πανομοιότυπο με το προηγούμενο (και το προ-προηγούμενο, και το πριν από αυτό κοκ) περνά για μιά ακόμη φορά η Μέση Ανατολή, μετά από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ (που εδώ και 12 μήνες σφυροκοπά ανελέητα τη Γάζα, σκοτώνοντας εκτός από μέλη της Χαμάς και αμάχους – ενώ εσχάτως χτυπάει και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία) έκανε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράν. Χτυπήθηκαν “επιλεγμένοι στόχοι” (όπως λένε οι Ισραηλινοί) στις περιοχές της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

Οι Ιρανοί λένε πως οι ζημίες ήταν περιορισμένες.

Τι γίνεται τώρα; Τίποτε απολύτως! Η περιοχή θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην ίδια ακριβώς κατάσταση που ήταν και πριν από την επίθεση: το Ιράν απειλεί με αντίποινα για την επίθεση των Ισραηλινών (που με τη σειρά της ήταν αντίποινα σε μια επίθεση του Ιράν με πυραύλους την 1η Οκτωβρίου), το Ισραήλ προειδοποιεί πως αν το Ιράν επιτεθεί θα υπάρξουν νέα αντίποινα κλπ κλπ κλπ.

Δεν αλλάζει τίποτε. Και δεν θα αλλάξει, όσο οι “μεγάλες δυνάμεις” δεν λαμβάνουν τη θέση που πρέπει και δεν βάζουν στη θέση τους όσους με εγκλήματα πολέμου, με τρομοκρατία, με επίσημους και ανεπίσημους στρατούς και με νέες αιματοχυσίες προσπαθούν να λήξουν μια κατάσταση που είναι στρεβλή εδώ και 80 χρόνια.

Άντε να δούμε πότε επιτέλους θα έλθει η ώρα που αυτοί που πρέπει θα κατανοήσουν ότι οι πόλεμοι τον 21ο αιώνα δεν έχουν καμιά σχέση με τους χρησιμοποιούμενους τρόπους ανάσχεσής τους (που έχουν ξεμείνει στον 20ο αιώνα) και ταυτόχρονα θα έχουν το σθένος να πράξουν ότι κι ο Μεγαλέξανδρος στο Γόρδιο, με εκείνον τον ζυγόδεσμο από φλοιό κρανιάς.

Γιατί πλέον οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν γνωρίζουν σύνορα, ιδεολογίες ή το λεγόμενο “δίκαιο”.

(δημοσιεύματα το πρωί του Σαββάτου αναφέρουν πως το Ιράν γνώριζε από την Παρασκευή πως θα υπάρξουν χτυπήματα εναντίον του.)