Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

ΥΠΑΑΤ: τι ανακοίνωσε ο υπουργός Κ. Τσιάρας για ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν τον πρωτογενή τομέα προχώρησε, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Μεταξύ των μέτρων που εξειδικεύτηκαν είναι και αυτό που αφορά τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Όπως σημείωσε ο υπουργός, είχε καταργηθεί το 2016, και η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

τι αλλάζει

• εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία

• επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων καθώς και μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση ή συμψηφισμό.

Δικαιούχοι: 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Στόχος του υπουργείου:

η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.