Κατηγορίες
διεθνή

Προς γενικευμένη ανάφλεξη…

Όσο περνάνε οι ώρες και οι μέρες πυκνώνουν τα σύννεφα, σκληραίνουν οι δηλώσεις, αυξάνονται οι επιθέσεις στην Μέση Ανατολή – κατά συνέπεια αυξάνεται η βεβαιότητα ότι η περιοχή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη ανάφλεξη.

Μετά απ’ τη Γάζα που έχει ισοπεδωθεί μετά από σχεδόν 11 μήνες εχθροπραξιών πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Λίβανο.

Το Ισραήλ έχει κάνει επιθέσεις με διάφορους τρόπους (αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις με πυραύλους ή drones, παγίδευση συσκευών κλπ) κατά στόχων που όπως λέει είναι ορμητήρια και καταφύγια της Χεζμπολάχ ενώ η Χεζμπολάχ κάνει κάτι αντίστοιχο (με τα μέσα που αυτή έχει στη διάθεσή της) εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones. Και οι δυο πλευρές “υπόσχονται” η μια στην άλλη ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρις εσχάτων ενώ καθημερινά δεκάδες άμαχοι – μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμών μικρών παιδιών – χάνουν τη ζωή τους.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε και τη Δευτέρα το Ισραήλ έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στον νότιο Λίβανο και βομβάρδισε χωριά (με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων) ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που έφτασαν βαθιά μέσα στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου (που δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, αφού μεγάλο μέρος της χώρας του είναι ελεγχόμενο από διάφορες ένοπλες οργανώσεις) κάνει δηλώσεις ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο καταστροφής της χώρας του, το Ισραήλ καλεί αμάχους που κατοικούν εντός του Λιβάνου να απομακρυνθούν και στη συνέχεια εξαπολύει επιθέσεις κατά πάντων, ενώ χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, όσο ακόμη μπορούν να το πράξουν.

Και πλέον είναι χιλιάδες αυτοί που δεν μπορούν να πάνε πουθενά ή έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν από τα σπίτια τους και να γίνονται πρόσφυγες.