Κατηγορίες
διεθνή

Αναμένοντας τη 10η Σεπτεμβρίου…

Σε αναμονή είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενός έργου εθνικής σημασίας, η εκτέλεση (ή η μη εκτέλεση) του οποίου θα σηματοδοτήσει πολλά πράγματα που σχετίζονται με το μέλλον στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά από σειρά καθυστερήσεων, ήρθε και η μη απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία και να ξεκινήσουν τα πάντα. Η Κυβέρνηση της Κύπρου θα έπρεπε μέχρι την Παρασκευή 6/9 να έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει και θα έπρεπε να έχει τελειώσει το θέμα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου.

Όμως η απάντηση της Κυπριακής πλευράς πάει πίσω, για την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (Ελλάδα, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΑΔΜΗΕ, εταιρία κατασκευής καλωδίου).

Η 10η Σεπτεμβρίου θα είναι η ημέρα που θα δείξει αν τελικά ναυαγήσει το όλο σχέδιο και αν χαθούν τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί και ακόμη περισσότερα που έχουν δεσμευτεί μέσω Ε.Ε.

Το κακό με την υπόθεση αυτή, όπως έχει εξελιχθεί, είναι πως αν ναυαγήσει τότε πέρα από τα πάρα πολλά λεφτά θα χαθούν κι άλλα πράγματα, πιο σημαντικά (που σχετίζονται με την άσκηση δικαιωμάτων σε περιοχή που είναι εντός ΑΟΖ ή με διεύρυνση ενεργειακής εξάρτησης από την Τουρκία)

Δύο σημαντικές παράμετροι:

1. η εταιρία κατασκευής του καλωδίου έπρεπε να λάβει – με βάση την πιο πρόσφατη συμφωνία (δείτε ΕΔΩ) – μια απάντηση μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

2. την ίδια ημέρα οι Τούρκοι “υπενθύμιζαν” ότι το νησί απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από την Τουρκία και πως θα έπρεπε να προτιμηθεί μια λύση πιο φτηνή, όπως η σύγχρονη διασύνδεση των κατεχόμενων με την Τουρκία (άρα και των ελεύθερων περιοχών, αφού ήδη υπάρχει διασύνδεση με τα κατεχόμενα εδάφη). Κι όλα αυτά ενώ μιλούσαν για πολλοστή φορά για δυο κράτη στο νησί και για “δικαιώματα” της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

(τώρα καταλαβαίνουμε γιατί είναι σημαντικό το έργο;; κι ας είναι λίγο… αλμυρό το στήσιμό του.)