Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες 72 ώρες τα σενάρια με το ποιος θα χτυπήσει πρώτος το Ισραήλ: το Ιράν ή η Χεζεμπολά (ή κάποιος άλλος συνεργαζόμενος με το Ιράν);
Και τα σενάρια αυτά αλλάζουν κάθε φορά που μια… προφητεία – που οδηγεί σε χάος τα χρηματιστήρια και τις τιμές – δεν βγαίνει.
Τα πράγματα στη Μέση Ανατολή δεν είναι καλά, αυτό είναι γεγονός εδώ και 80 χρόνια τουλάχιστον. Αυτή τη φορά όμως έχουν ξεφύγει τελείως, οι βασικοί “παίκτες” παίζει να το τερματίσουν και να ξεσπάσει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.
Και μην πουν κάποιοι πως αυτά που συμβαίνουν εκεί κάτω δεν θα πρέπει να μας απασχολούν! Η Κρήτη από το Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο απέχει 800 χιλιόμετρα.
Κι αν υπολογίσουμε και την ΑΟΖ μας (όπως πρέπει να υπολογίζεται), τότε η απόσταση πέφτει στα 500 χιλιόμετρα από οτιδήποτε η Ελλάδα έχει συμφέρον.
Για την Κύπρο δεν το συζητούμε: η Λεμεσός από τη Βηρυτό απέχει μόλις 240 χιλιόμετρα.
Τίποτε δηλαδή, απέναντι είναι όλα.
Κι αν αφήσουμε εκτός συζήτησης τα προφανή και απολύτως εμφανή σε όλους (ρουκέτες, πυραύλους, drone κλπ), τότε μένουν αυτά στα οποία πάει άμεσα ο νους όλων:
π.χ. μένει να δούμε την Οικονομία, με ό,τι κι αν σημαίνει για την τσέπη μας μια πιθανή αύξηση καυσίμων αλλά και ο περίπλους της Αφρικής για τα καράβια που φέρνουν αγαθά στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ή θα πρέπει να υπολογίζουμε μια πιθανή έξαρση του μεταναστευτικού, γενικότερα – ενώ ειδικότερα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κι εκείνους τους … “διαδρόμους” εξόδου των Παλαιστινίων – εξόδου από τη γη τους.
Δεν είναι λοιπόν και τόσο μακριά η ήδη αναφλεγείσα περιοχή της Μέσης Ανατολής (άσχετα αν κάποιοι, παλαιότερα, έλεγαν ότι ακόμη και η Κύπρος “πέφτει μακριά”…).