Με πρόσχημα τη λειψυδρία αλλά και την “βοήθεια” για εξόφληση των χρεών που έχουν αρκετές ΔΕΥΑ, η ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας προχωρά με γοργά βήματα.
Ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος:
πριν από μια δεκαετία (και λίγο περισσότερο) αποφασίστηκε κι έγινε συστηματική καταγραφή σχεδόν του συνόλου των υδάτινων πόρων της χώρας. Στη συνέχεια άρχισαν (και συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) οι “διαρροές” – στην ουσία οι βολιδοσκοπήσεις – για τις αντιδράσεις τόσο των πολιτών όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά ήρθε ο νόμος για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (που σχετίστηκε με μια άλλη μεγάλη αμαρτία της εποχής μας, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). Πρόκειται για μια Αρχή που έχει αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων καθώς και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής, για μια Αρχή που μπορεί να κάνει διάφορες προτάσεις κλπ κλπ (ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε!).
Πλέον οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ύδρευση, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί (κι έχει προκαλέσει κάποιες πρώτες αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά).
Χοντρικά: θα υπάρχει ένας φορέας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας – ίσως σε Αττική ή Θεσσαλονίκη να μην υπάρχει μόνο ένας επειδή είναι μεγάλες και πολυπληθείς. Ένας φορέας που αρχικά θα απορροφήσει τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ, οι οποίες θα γίνουν κάτι σαν τοπικά υποκαταστήματα.
Και μετά, αφού στο μεταξύ θα έχει αποφασιστεί μια “βολική” εταιρική μορφή για αυτούς τους νέους φορείς, όλο αυτό το πράμα θα περάσει σε ιδιώτες (δια γνωστών ταχυδακτυλουργικών που σχετίζονται με μετοχές, εταιρικά πακέτα, “επενδυτές” που θα αναλάβουν να μας σώσουν κλπ κλπ).
Εν αναμονή αντιδράσεων (και από την Τ.Α.), να σημειωθεί κάτι σημαντικό: από ότι φαίνεται το πάθημα πολλών χωρών που πέρασαν σε ιδιώτες εταιρίες ύδρευσης δεν έγινε μάθημα. Ούτε το ακραίο παράδειγμα της Χιλής και του Codigo de Aguas.
Δείτε ΕΔΩ μια παλιά ανάρτηση κι ανοίξτε επίσης όλα τα link που υπάρχουν προς το τέλος (έχει χρόνια που κάνουμε αναφορές στο θέμα).