Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Επίσκεψη Σταμενίτη στην Ημαθία – τι ζητήθηκε από τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη στην Ημαθία πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Αυγούστου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, με σκοπό να δει από κοντά τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια του ροδάκινου λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της ασθένειας που προκαλεί παραμόρφωση των καρπών (και που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει πλήξει πάνω από 10.000 στρέμματα).

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο υφυπουργός βρέθηκε στο Λουτρό και την Κουλούρα καθώς και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων» – συναντήθηκε με αγρότες, εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Λουτρό είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας έθεσε υπόψη του Δ. Σταμενίτη τα ακόλουθα:

  • Άμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ένα αίτημα πάγιο το οποίο έχει υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη καλλιέργεια η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ .
  • Άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και την παραμόρφωση των καρπών, στο 100% της πραγματικής ζημιάς και άμεση καταβολή.

Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι τα αιτήματα του δημάρχου να μεταφερθούν στην κεντρική διοίκηση προς επίλυση.

Στις συζητήσεις και στις συζητήσεις που έγιναν με τους αγρότες, αυτοί εξέφρασαν προς τον Δ. Σταμενίτη την ανησυχία τους για το μέλλον της καλλιέργειας. Τέθηκε επίσης σε μια σειρά από θέματα που απασχολούν έντονα όσους δραστηριοποιούνται στη ροδακινοπαραγωγή, όπως μη απορρόφηση ορισμένων βιομηχανικών ποικιλιών από τις βιομηχανίες, οι ιώσεις, οι χαμηλές τιμές, αλλά και προβλήματα ετών όπως η διαδικασία διάθεσης των προϊόντων.

Κατά την επίσκεψή του στην Ημαθία ο υφυπουργός συνοδεύονταν από τους οι τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Π.Ε. Ημαθίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Συρμούλα Τζίμα -Τόπη, και από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ημαθίας Σταύρο Γιανναβαρτζή, τον Αναπληρωτή Γραμματέα Αγροτικών Φορέων Νίκο Θωμαΐδη και τον υπεύθυνο του τομέα της ΔΕΕΠ Δημήτρη Μουτσέρα.