Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας πολιτική

Όταν ο “σωτήρας” γίνεται… εμπόδιο

Προβλήματα που ολοένα και μεγαλώνουν φαίνεται πως αντιμετωπίζουν στην Αμερική οι Δημοκρατικοί λόγω της υποψηφιότητας του νυν Προέδρου Μπάιντεν και στις φετινές εκλογές.

Κι αυτό επειδή τα λάθη του Μπάινεν είναι πλέον πολλά και απανωτά, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοί του (λογικό επακόλουθο, τέτοια “στραβοπατήματα” περιμένουν όλοι σε εκλογές), που θέλουν να τον εμφανίσουν στους ψηφοφόρους ως εντελώς ακατάλληλο για τη θέση.

Ο Μπάιντεν ήταν κάποτε, κυρίως στις εκλογές του 2008 και δευτερευόντως σε αυτές 2020, το λαμπερό αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Μπορεί το 2008 ο Ομπάμα να ήταν η φίρμα, ο Μπάιντεν όμως ήταν αυτός που συμβόλιζε την Ιστορία του κόμματος και είχε την εμπειρία – μια εμπειρία που και τότε και τώρα λίγοι την έχουν (είναι από το 1973 στο μεϊντάνι).

Τώρα όμως δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2020. Είναι 2024 και ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι ήδη 81 ετών. Και τα λάθη που κάνει δημόσια είναι πλέον πολλά, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά του να κάνει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ως Πρόεδρος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα λάθη αυτά, τα επαναλαμβανόμενα, “διώχνουν” χρηματοδότες – στην Αμερική το κόστος για την προεδρική προεκλογική καμπάνια φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικά όταν οι χρηματοδότες αυτοί είναι και σταρ του Χόλιγουντ (δηλαδή άνθρωποι που μπορούν με μια κουβέντα τους να επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους), τότε τα πράγματα είναι δύσκολα όχι μόνο για τον ίδιο τον Μπάιντεν αλλά και για το κόμμα του γενικώς.

Οπότε είναι πάρα πολλοί (στο Δημοκρατικό Κόμμα, στα ΜΜΕ, στους συμπαθούντες τους Δημοκρατικούς κλπ κλπ) που έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν τελικά ο Μπάιντεν είναι ο κατάλληλος να αντιμετωπίσει επιτυχώς για μια ακόμη φορά τον Τράμπ ή αν θα πρέπει να … παραμερίσει για να μπει κάποιος άλλος στη θέση του υποψηφίου Προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

* το ποιος θα μπορούσε να είναι στη θέση του Μπάιντεν αν αυτός βγει εκτός κούρσας άμεσα, είναι ένα ερώτημα.

* ένα δεύτερο ερώτημα – το πιο ακραίο – αφορά το μέλλον με τον Μπάιντεν μέσα: ποιος θα είναι κατάλληλος για αντιπρόεδρος (αφού η νυν αντιπρόεδρος δεν τραβάει), στην περίπτωση που ο Μπάιντεν παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκλεγεί Πρόεδρος τον Νοέμβριο αλλά χρειαστεί να αντικατασταθεί στην ηγεσία των ΗΠΑ κάποια στιγμή;

* ο Τράμπ δεν είναι κανάς φωστήρας, να εξηγούμεθα. Βασικά και πέρα από όλα τα άλλα που ποιοτικά τον κατατάσσουν πολύ πιο κάτω από τον Μπάιντεν για την θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, άνθρωποι σαν τον Τράμπ που νομίζουν ότι τα κράτη θα πρέπει να λειτουργούν όπως οι εταιρίες δεν θα πρέπει καν να έχουν θέση στην πολιτική.