Κατηγορίες
πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

Συναυλία κλασικής μουσικής στον αύλειο χώρο του Μουσείο των Αιγών

Από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο (Κίνα), στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας !

Η Περιφερειακή Ενότητα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχονται την Macao Youth Symphony Orchestra / Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο, μία από τις σπουδαιότερες νεανικές Ορχήστρες της Κίνας, για μία και μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, ώρα 9.00μ.μ., στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα , με ελεύθερη για το κοινό είσοδο (με την επίδειξη κάρτας ελεύθερης εισόδου).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.

Πληροφορίες εκδήλωσης

MACAO YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΟ

Ημερομηνία : Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 , ώρα 9.00μ.μ.

Τόπος : αύλειος χώρος Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών – Βεργίνα

Διάθεση καρτών ελεύθερης εισόδου από Δευτέρα 22 Ιουλίου, ώρα 09.00- 13.00, στα παρακάτω σημεία:

• Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Μητροπόλεως 44 , Γραφείο Τουρισμού 1ος όροφος , τηλ. επικοινωνίας 2331350230.

• Δήμος Νάουσας , τμήμα Πολιτισμού, τηλ. 23323 50300.

• Δήμος Αλεξάνδρειας, Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Δημοτικό Κολυμβητήριο, τηλ. 2333053450.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Ένα μουσικό σύνολο με διεθνείς περγαμηνές θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μουσικόφιλο κοινό της Ημαθίας , στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών , στη Βεργίνα .

Η περιοδεία που πραγματοποιείται στις πόλεις Βουκουρέστι , Βάρνα , Βεργίνα και στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης , εντάσσεται στο πλαίσιο Διεθνούς Προγράμματος Κινητικότητας μεγάλων Ορχηστρών.

Λίγα λόγια για την Ορχήστρα

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο σήμερα δεν πρέπει να θεωρείται ως μια απλή ορχήστρα. Σε μεγάλο βαθμό , επηρέασε την ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης και κουλτούρας στο Μακάο. — People’s Daily

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μακάο, η οποία ιδρύθηκε το 1997, είναι μια κορυφαία ορχήστρα στο Μακάο, που σκοπός της είναι να παρέχει μουσική εκπαίδευση και ευκαιρίες ανάδειξης στην τοπική νεολαία και παράλληλα να αποτελεί ένα φόρουμ για τους ανθρώπους που επιθυμούν να αναπτύξουν φιλία μέσω της μουσικής σύμπραξης. Στη σκηνή , αφηγείται την ιστορία του Μακάο στον κόσμο. Το έτος 2024 συμπίπτει με την 27η επέτειό της.

Από την ίδρυσή της , η Ορχήστρα έχει δώσει περισσότερες από 800 παραστάσεις μέσα από μια σειρά σημαντικών καθιερωμένων εκδηλώσεων , τόσο στην Κίνα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο . Το ολοκληρωμένο μουσικό σύνολο MYSO σήμερα αποτελείται από τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη junior Ορχήστρα και Σύνολο Πνευστών. Οι μουσικοί προέρχονται από τοπικά πανεπιστήμια και σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πάνω από 80 μέλη της αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη μουσική και έχουν εξελιχθεί στην πρώτη γενιά ντόπιων μουσικών.

Πολλοί αξιόλογοι μαέστροι έχουν διευθύνει κατά καιρούς την ορχήστρα, όπως οι Leung Kin Fung, Stanley Dodds, Martyn Brabbins, Mario Venzago, Enrique Batiz, Patrick Lange, Xavier Delette, Yu Feng, Lin Daye, Xia Xiaotang, Huang Yi και Chen Tscheng-Hsiung, καθώς και οι Oswaldo Veiga Jardim και Lio Kuok Man από το Μακάο.

Τα τελευταία 27 χρόνια, η ορχήστρα συνεργάστηκε με πολλούς διεθνούς φήμης μουσικούς και μουσικά σύνολα όπως οι Michael Ma, Ray Wang, Yiu Song Lam, Ho Wing, Xie Nan, Fan Lei, LioKuok-wai, Li Chuanyun, Mengla Huang, Wei. Lu, Liang Wang, Yao Zhao, Bin Huang, Raphael Severe, Sergei Dogadin, Jean-Philippe Collard, το Αμερικανικό Κουαρτέτο Εγχόρδων, το Κουαρτέτο εγχόρδων και τα σύνολα Great Wall, Cheang Chan Pong, Zhu Xiongzhen, Cheang Wai Ling, Wang Yi και Alan Cumberland. Το 2016, τα μέλη της MYSO είχαν τη σπάνια εμπειρία εκμάθησης μουσικής με τον Boris Kuschnir, τον παγκοσμίου φήμης βιολιστή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μουσικής και Τεχνών της πόλης της Βιέννης. Η φήμη του ως δασκάλου τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και η MYSO είχε την τιμή να παρουσιάσει μια ξεχωριστή συναυλία μαζί του.

Από το 2007, η MYSO συμμετείχε ενεργά σε περιοδείες για 13 συναπτά έτη σε περισσότερες από 30 πόλεις στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά και στην Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Αυστρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία . Το 2017, η MYSO προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Young Concerts στο Neubrandenburg της Γερμανίας και πραγματοποίησε συναυλίες στο Βερολίνο, τη Δρέσδη και το Eisenach. Η περιοδεία στη Γερμανία έτυχε της τιμής να συμπεριληφθεί στο Γερμανο-Κινεζικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας, για τον εορτασμό της 45ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Γερμανίας. Το 2018, η Ορχήστρα ταξίδεψε στη Γαλλία για να παρακολουθήσει το Les Flaneries Musicales de Reims και επισκέφτηκε το Παρίσι και τη Μασσαλία. Τον Ιούλιο του 2019 ταξίδεψε στο Πεκίνο και την Πορτογαλία για να παρακολουθήσει το 11ο Festival ao Largo, το 11ο Festival das Artes και το 6ο Festival Internacional de Música de Marvão. Τον Αύγουστο του 2023, το πρόγραμμα της Ορχήστρας περιελάμβανε περιοδεία στην ηπειρωτική Κίνα, όπου πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Πεκίνο, το Σανσί, το Σιάν, το Χενάν και το Ζουχάι, με την υποστήριξη του Εθνικού Ταμείου Τεχνών της Κίνας.

STEPHEN LAM

Γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ, ο Stephen Lam επιλέχθηκε πρόσφατα από τον Riccardo Muti για να συμμετάσχει σε μια παραγωγή όπερας της Ιταλικής Ακαδημίας της Όπερας του. Έχει χαρακτηρισθεί ως «αναμφίβολα, ένας άνθρωπος με πάθος που ζει για τη μουσική…» (Adam Rozlach, Πολωνικό Ραδιόφωνο), ο Lam έχει κερδίσει επαίνους από τους Zubin Mehta και Christoph Eschenbach , που έχουν παρακολουθήσει ζωντανές εμφανίσεις του. Ο Lam είναι επί του παρόντος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Δ/νων Σύμβουλος της Ponte Orchestra & Singers και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μακάο.

Στο βιογραφικό του συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Βιέννης, η Φιλαρμονική Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), η Φιλαρμονική του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνο), η Όπερα της Ραβέννα (Ιταλία), το Σύνολο Δωματίου της Ορχήστρας Cadaques (Ισπανία) και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σιλεσίας ( Πολωνία). Ο Λαμ έχει λάβει επίσης κριτικές ως μαέστρος όπερας, με τις ολοκληρωμένες παραστάσεις του Carmen, Die lustige Witwe, Cosi fan tutti, le nozze di Figaro, la Boheme και Falstaff. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Lam προσκλήθηκε από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Γερμανικό Προξενείο στο Χονγκ Κονγκ για να επιμεληθεί και να διευθύνει μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω της καταθλιπτικής πανδημίας.

Ο Λαμ είναι επίσης αφοσιωμένος εκπαιδευτικός και ένθερμος υποστηρικτής των προγραμμάτων προσέγγισης της κοινότητας. Οι συνεργασίες του με νέους μουσικούς έχουν εγκωμιαστεί πολύ. Αυτή τη στιγμή είναι λέκτορας και μαέστρος του United International College (που συνιδρύθηκε από το Beijing Normal University και το Hong Kong Baptist University), του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (Shenzhen) και τακτικός προσκεκλημένος καθηγητής-μαέστρος στο Μουσικό Ωδείο Sichuan στην Κίνα. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ 2021, στο Παγκόσμιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Belt & Road 2018 και στο Φεστιβάλ Τσεχικής Μουσικής στο Hradec Kralove (2017). Επιπλέον, υπηρέτησε ως Καλλιτεχνικός Συντονιστής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Χορωδίας 2019.

Ο Λαμ σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο διάσημο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, όπου ήταν ένας από τους τελευταίους μαθητές των Uros Lajovic, Ordner Edwin και Konrad Leitner. Ο Λαμ είναι επίσης ένας από τους λίγους που επιλέχθηκαν για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Βιέννης στο Musikverein. Ένας εξαιρετικός και πολύπλευρος μουσικός, κατέχει επίσης πτυχίο στην Περιβαλλοντική Επιστήμη από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και Master of Arts στη Λογοτεχνική και Συγκριτική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

JESSICA , HOI YAN CHING

Γεννημένη στο Χονγκ Κονγκ, η Jessica είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μουσικής και Τεχνών της Πόλης της Βιέννης (MUK), πτυχιούχος Μουσικής Tέχνης της Παράστασης, υπό τον καθηγητή Ernest Rombout.

Η Τζέσικα τελείωσε το γυμνάσιο στο Μακάο Sacred Heart Canossian College (Αγγλικό Τμήμα). Αρχικά για να μάθει βιολί με τον πατέρα της, Jimson Hoi Kin Wa, αργότερα με τον δάσκαλο Zhu Xiong-zhen και τον Mr Leung Kin-fung. Παράλληλα, μαθήτευσε με τους Tina Che, Sze Yu-hey, Kwan Sheng-fung στο APA και πρόεδρο των Winds, Percussion of Academy Performing Arts του Χονγκ Κονγκ και τον Καθηγητη Yiu Song-Lam. Έχει συμπράξει ως μουσικός τόσο στο κουαρτέτο εγχόρδων όσο και στο κουιντέτο πνευστών της Μακάο YSO. Επίσης , συμμετείχε σε masterclass του μεγάλου βιολονίστα και δασκάλου Boris Kuschnir, καθώς και των Orlovsky, Xie Nan, Wong Fu Tong και Ivan Chan αλλά και διάφορα άλλα masterclasses των ομποϊστών Albrecht Mayer, Ivan Podyomov και Thomas Hutchinson στο MUK.

Εμφανίστηκε περιστασιακά ως σολίστ στις συναυλίες της YSO και έχει ερμηνεύσει το Concertante του Μότσαρτ για Όμποε, Κλαρινέτο, Φαγκότο και Χορν, καθώς και το κοντσέρτο για όμποε του Μότσαρτ σε ντο μείζονα, το κοντσέρτο για όμποε του Γουίλιαμ σε λα ελάσσονα και τέλος το κοντσέρτο για όμποε σε ρε μείζονα του Στράους. , στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Μακάο, στο Guangzhou Xinghai Concert Hall.

Η Jessica έχει περιοδεύσει στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ, όπως το Μουσικό Φεστιβάλ Riva Del Garda και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Φλωρεντίας (2014), το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Νέων, το Μπρίσμπεϊν (2016), το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Ορχήστρας Νέων στο Νεϊμπρανδεμβούργο (2017), το Les Flaneries Musciales de Reims (2018), 11ο Festival ao Largo Lisbon, 11ο Festival das Artes Cuimbra και 6ο Festival Internacional de Música de Marvão, Πορτογαλία (2019).