Κατηγορίες
Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι άλλοι Δήμοι λόγω λειψυδρίας

Αυξάνεται ο αριθμός των Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω λειψυδρίας στη χώρα μας – πλέον έχουν φτάσει τους πέντε στην Κρήτη.

Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις παλιές γεωτρήσεις και μια σειρά από άλλους παράγοντες αφήνουν χωρίς πόσιμο νερό κατοίκους πολλών περιοχών.

Με σκοπό τη γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας αυτούς τους πέντε Δήμους, όμως το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως αναμένονται παρόμοιες αποφάσεις και για άλλους Δήμους.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, παρούσα και μας δίνει μια πρώτη… γεύση από αυτό που θα επακολουθήσει αν συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που κινούμαστε τη στιγμή αυτή.

Η λειψυδρία, όπως λένε οι ειδικοί, θα χτυπήσει πρώτα τα νησιά μας και στη συνέχεια – αν δεν αλλάξει κάτι – και σημεία στην ηπειρωτική χώρα.

Φυσικά “αλλαγή κατεύθυνσης” δε σημαίνει να αρχίσουμε τις δεήσεις για να βρέξει! “Αλλαγή κατεύθυνσης” σημαίνει κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, το οποίο θα ξεκινά από τη δασοπροστασία και την κατασκευή νέων ταμιευτήρων μέχρι και την αλλαγή στις καλλιέργειες που σήμερα υπάρχουν στη χώρα αλλά και τον αποκλεισμό κάθε πιθανότητας το νερό που οι Δήμοι παρέχουν στους πολίτες να πέσει στα χέρια ιδιωτικών εταιριών (κι ό,τι έχει πέσει ήδη στα χέρια τους να επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο).