Κατηγορίες
διεθνή

ΗΠΑ: εκτός εκλογών ο Μπάιντεν

Μια νέα εξέλιξη υπήρξε πολύ αργά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) στα αμερικάνικα προεδροεκλογικά, με τη δήλωση αποχώρησης του νυν προέδρου Μπάιντεν από την κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά από την απόπειρα δολοφονίας του Τράμπ, η αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα ήταν θέμα χρόνου, δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη – πριν από την απόπειρα – ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε προβλήματα που δεν τον βοηθούσαν στο να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του.

Πλέον το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ μπαίνει σε μια νέα περιπέτεια (σε αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό που ήδη έχει επιλέξει μετά βαΐων και κλάδων για υποψήφιό του τον Τράμπ), αφού θα πρέπει να βρεθεί μέσα στον Αύγουστο ο αντικαταστάτης του Μπάιντεν για τη θέση του υποψηφίου Προέδρου για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει την αντιπρόεδρο Χάρις. Όμως τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αφού η Χάρις ήταν ήδη πίσω στις δημοσκοπήσεις, κάθε φορά που γίνονταν το ερώτημα για επιλογή μεταξύ αυτής και του Τράμπ.

Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υποψηφίου των Δημοκρατικών: από γερουσιαστές ή κυβερνήτες Πολιτειών μέχρι και της γυναίκας του πρώην προέδρου Ομπάμπα. Επίσης ακούγεται μέχρι και το όνομα του γνωστού ηθοποιού Τζόρτζ Κλούνεϊ.  

Ο Μπάιντεν στη δήλωση απόσυρσής του από την κούρσα λέει ότι θα μείνει μέχρι το τέλος της θητείας του και θα αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στα προεδρικά καθήκοντά του, όμως ως γνωστόν “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Οπότε δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητα δυο πράγματα που ήταν μέσα στην ίδια δήλωση:

  1. ότι ο Μπάιντεν ευχαριστεί την αντιπρόεδρο Χάρις για τη συνεργασία τους (άραγε θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις που δεν θα είναι κομματικής φύσης;;)
  2. ότι θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας του εντός της εβδομάδας με διάγγελμα.