Κατηγορίες
διεθνή

ΗΠΑ: απόπειρα δολοφονίας του Τράμπ

Ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσυλβάνια ήταν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, που έγινε τις πρώτες ώρες της Κυριακής 14 Ιουλίου (απόγευμα Σαββάτου, ώρα ΗΠΑ) στην πόλη Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.

Ο Τράμπ, που θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, είχε ξεκινήσει την ομιλία του όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, δράστης ήταν ένας 20χρονος τον οποίο στη συνέχεια σκότωσε το προσωπικό της ασφάλειας του Τράμπ και της συγκέντρωσης.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο Τράμπ (που ήδη έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε) ενώ υπάρχουν ένας νεκρός που παρακολουθούσε την ομιλία και ένας ακόμη θεατής που είναι τραυματισμένος βαριά.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει λίγα λεπτά πριν από την απόπειρα κάποιον να κινείται με όπλο σε κοντινή στέγη και κατηγορούν του υπεύθυνους ασφάλειας ότι δεν ενήργησαν γρήγορα για να αποτρέψουν τη δολοφονική επίθεση.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το θέμα, ο Μπάιντεν έχει ήδη μιλήσει με τον Τράμπ ενώ έχουν αρχίσει και τα σχόλια σχετικά με την ελλειπή ασφάλεια του Τράμπ.

* πρόκειται για την πρώτη δολοφονική επίθεση κατά ανθρώπου που είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1968 (τότε ήταν η χρονιά που δολοφονήθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Κένεντι) και για το χειρότερο γεγονός πολιτικής βίας στις ΗΠΑ από το 2021 (τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς έγινε ρεσάλτο από υποστηρικτές του Τράμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ λίγο πριν αναλάβει ο νυν Πρόεδρος Μπάιντεν)