Κατηγορίες
Κοινοβούλιο

Ερώτηση στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο

Ερώτηση για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο καθώς και για όσα συμβαίνουν γύρω από το θέμα αυτό κατέθεσε στη Βουλή ο Κ. Βελόπουλος.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει τα ακόλουθα:

“Το Βέρμιο περικυκλώνεται από ανεμογεννήτριες»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Εορδαίας, έντονες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της λειτουργίας ανεμογεννητριών στο Όρος Βέρμιο.

Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι με πρόσχημα την «πράσινη» μετάβαση και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καθώς και χωρίς αξιόπιστη εκτίμηση και μελέτη αποκατάστασης των σοβαρών και περιβαλλοντικών αλλά και κλιματικών επιπτώσεων:

α) δρόμοι διανοίγονται με ανατινάξεις και σταδιακά εμφανίζονται τεράστια ορύγματα, όπου θα τοποθετηθούν οι τσιμεντένιες βάσεις των ανεμογεννητριών,

β) μηχανήματα ισοπεδώνουν δάση και αλπικά λιβάδια, εκχερσώνουν πολύτιμα και ευαίσθητα οικοσυστήματα,

γ) προβλέπεται μέχρι και 77 χιλιόμετρα νέας οδοποιίας στο βουνό, ενώ οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι, αν πραγματοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί για τα νέα αιολικά πάρκα, το Βέρμιο θα περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες.

Θεωρούν οι ως άνω ότι αποτελούν στάχτη στα μάτια της τοπικής κοινωνίας οι επισκέψεις και η ενημέρωση των Τοπικών Αρχών στον τόπο κατασκευής του ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης), καθώς οι απαντήσεις που δίνονται είναι ευθαρσώς καλυμμένες πίσω από την αδειοδότηση και τις φωτογραφικές τροπολογίες υπέρ της εταιρείας που ανέλαβε το έργο.

Μας μετέφεραν οι ως άνω κωμικοτραγικές απαντήσεις που διαρρέουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως ότι:

1) υπάρχει δήθεν αγαστή συνεργασία με τους κάτοικους της περιοχής, καθώς γίνεται διανομή σανού σε κτηνοτρόφους,

2) γίνεται κατασκευή καναλιών σε κάποιες κοινότητες και μάλιστα εν αγνοία του Δήμου,

3) η σχετική ιδιωτική εταιρεία χορήγησε στο Δασαρχείο Ημαθίας ένα όχημα «4×4 Daster», δηλαδή η εταιρεία χορήγησε στον ελεγκτή της αυτοκίνητο για να την ελέγξει, καθώς δεν έχουν μέσον να μετακινηθούν τα αρμόδια κλιμάκια στον τόπο κατασκευής του έργου.

Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι από την Πολιτεία να σταματήσει την περιβαλλοντική καταστροφή του Βερμίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή του Όρους Βέρμιο της Μακεδονίας από τις επιπτώσεις της λειτουργίας ανεμογεννητριών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ”