Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Α.Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” για συμπύρηνο: “να πληρωθεί 50 λεπτά το κιλό”

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” ανακοινώθηκε:

“Για μία ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο “στημένο παιχνίδι”. Θέλουν τζάμπα την παραγωγή μας οι βιομήχανοι μεταποίησης συμπύρινου ροδάκινου. Έχουν τις πλάτες και το πετυχαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια, γιατί όχι και φέτος να μην ξεζουμίσουν το μόχθο μας;

Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα) που αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών, επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, αλλά απλά επιβλέπει… Φτάνει πια η κοροϊδία !.

Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες και των λεγόμενων “συλλογικών σχημάτων” συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) που κατηγοριοποιούν την παραγωγή, (βλέπε κλαρίσια). Κατέβασαν απαράδεκτα την οροφή της διεκδίκησης των αγροτικών συλλόγων που είναι τα 0,50 λεπτά, ανοίγοντας την όρεξη των βιομηχάνων για ακόμη μειωμένη τιμή και από αυτή των 0,35-0,38 λεπτών που άφησαν να διαρρεύσει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιαίτερη λύση της κάθε “παρέας”, τα διάφορα “στέκια” που λειτουργούν με το “αζημιωτο” και οι μεταξύ τους φαγωμαρες.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γνωστός ο ρόλος τους ως εργαλείο εφαρμογής της ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της παραγωγής, και στη συνέχεια της γης σε λίγα χέρια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλαμε από τις αρχές του Ιουνίου και που παραμένει επίκαιρο είναι να θεσμοθετηθεί κατώτατη εγγυημένη τιμή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μεροκάματο για τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Το βιομηχανικό ροδάκινο να πληρωθεί 0,50 λεπτά , και η όποια απόκλιση από αυτή τη τιμή να αναπληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παρά τη δυσκολία της εποχής θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.