Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Έρχεται ο Άποφις (το 2029)

Ξεκινάμε με το βασικό περίγραμμα: κάτι τέτοιο έρχεται τόσο πολύ κοντά μας μια φορά στα 5 με 10 χιλιάδες χρόνια. Άρα ούτε την προηγούμενη φορά ήμασταν παρόντες, ούτε την επόμενη θα είμαστε. Επίσης, θα περάσει σχετικά κοντά αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να έχουμε πρόβλημα και να τιναχτούμε στον αέρα.

Στο δια ταύτα:

ένας αστεροειδής που ονομάζεται Άποφις (είναι το εξελληνισμένο όνομα της αρχαίας Αιγυπτιακής θεότητας Απέπ) και ανακαλύφθηκε το 2004 θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας τον Απρίλιο του 2029. Θα πλησιάσει τη Γη στα 32.000 χιλιόμετρα – όπως υπολογίζουν τώρα οι επιστήμονες – και για μικρό διάστημα θα είναι ορατός από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Οι επιστήμονες τον παρατηρούν στενά από την πρώτη στιγμή που τον ανακάλυψαν, για διάφορους λόγους – κυρίως λόγω της εγγύτητας των “περασμάτων” του.

Έχει διάμετρο περίπου 375 μέτρων και οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν μια αποστολή με διαστημικό σκάφος το οποίο θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2028 και θα … συναντήσει τον Άποφις δυο μήνες προτού να φτάσει στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο. Το σκάφος αυτό θα είναι φορτωμένο με διάφορα όργανα, τα οποία θα μελετήσουν τον αστεροειδή αλλά και την έλξη που ασκεί ο πλανήτης μας σε ουράνια σώματα τέτοιου τύπου.