Κατηγορίες
πολιτική

Σε αναζήτηση του Φρανσουά… (εν μέσω αμφισβητήσεων των ηγεσιών)

Κακά τα ψέμματα, τα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα είναι φανερό πως πλέον είναι σε αναζήτηση ενός Έλληνα Φρανσουά Μιτεράν – δηλαδή σε αναζήτηση εκείνου του προσώπου που θα καταφέρει να ενώσει τις δυνάμεις των κομμάτων της κεντροαριστεράς εντός και εκτός Κοινοβουλίου και που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο των Ελλήνων και τη δυνατότητα να κυβερνήσει.

Στα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Κεντροαριστεράς ήδη (από την επομένη των ευρωεκλογών) ξεκίνησαν οι αμφισβητήσεις των προέδρων τους αλλά και των “ηγετικών” ομάδων τους.

Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, αντίστοιχα, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την έντονη κριτική και αμφισβήτηση από μέρους των προβεβλημένων και μη στελεχών και μελών των κομμάτων τους.

Στα υπόλοιπα κόμματα ακόμη δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εξελίξεις αμφισβήτησης, αλλά είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν κι εκεί (ιδίως από τα στελέχη τους που δεν αρκούνται στο να βρίσκονται σε ένα μικρό κόμμα, που συνήθως είναι στημένο στη λογική του ΙΧ κόμματος που καβάλησε κάποιο κύμα αμφισβήτησης και κατάφερε να πάρει έναν αριθμό ψήφων).

Απ’ την άλλη υπάρχουν οι δημόσιες πλέον “εκκλήσεις”, στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων, για να συναντηθούν κάπως όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τσίπρα με τίτλο “Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” ακούστηκαν πολλά ενώ έστω και για λίγο βρέθηκαν κάτω από την ίδια… στέγη οι Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Παπανδρέου, Κόκκαλης, Χαρίτσης κ.α. Ο καθένας για τον δικό του λόγο αλλά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι το κόμμα του δεν μπορεί να πάει από μόνο του ούτε στο απέναντι πεζοδρόμιο (πόσο μάλλον να κερδίσει εκλογές!) – το έδειξαν άλλωστε και οι ευρωεκλογές.

Μπορούν όλοι αυτοί (και οι υπόλοιποι, τα στελέχη κάθε κόμματος) να συνεννοηθούν μεταξύ τους; Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν αρχίσει σε πρώτη φάση να αμφισβητούν τις ηγεσίες των κομμάτων τους ενώ όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι (σε αυτή την περίοδο της έντονης αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος) η μόνη περίπτωση να κερδίσουν εκλογές είναι να δημιουργηθεί ΕΝΑ ενιαίο κόμμα που θα προέρχεται από τα σημερινά κόμματά τους και που θα έχει για πρόεδρο κάποιον που θα μπορέσει να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Περισσότερα στο επόμενο επεισόδιο του podcast της Περισκόπησης.