Κατηγορίες
διεθνή

ΟΗΕ: η αναβάθμιση της Παλαιστίνης και η εμβληματική κίνηση του Ισραήλ

Με 143 “υπέρ”, 9 ψήφους “κατά” και 25 αποχές ψηφίστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πρόταση για αναβάθμιση της θέσης της Παλαιστίνης εντός του Οργανισμού (χωρίς να έχει ακόμη το δικαίωμα ψήφου ή θέσης υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας ή το ECOSOC).

Ήταν μια συζήτηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “εμβληματική”, αφού θα μείνει στην Ιστορία η κίνηση του εκπροσώπου του Ισραήλ να καταστρέψει συμβολικά ενώπιον όλων – χρησιμοποιώντας έναν φορητό καταστροφέα εγγράφων – αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (κοινώς έδειξε στον πλανήτη ποια είναι ακριβώς η… εκτίμηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον Οργανισμό και τα μέλη του).

Όσον αφορά την αναβάθμιση της θέσης της Παλαιστίνης, αυτή δύσκολα θα περάσει από τον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου συμμετέχουν de facto με δικαίωμα βέτο οι Ηνωμένες Πολιτείες). Όμως η Γενική Συνέλευση με την ψηφοφορία αυτή στην ουσία συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Πρέπει να τονιστεί πως καμιά από τις αναβαθμίσεις στο καθεστώς της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ δεν θα τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που ξεκινά η νέα περίοδος εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.