Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Οικονομία

Η δικαίωση του Αστερίξ…(ή αλλιώς “έναν νεφρό ενέχυρο στο σ/μ κάθε βδομάδα”)

Πιστός, ευλαβικά πιστός μάλιστα, είναι ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης στη θεωρία ότι η αγορά θα πρέπει να μένει ανεξέλεγκτη και οι φόροι να πέφτουν βροχή – άσχετα αν σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες μεγάλο μέρος του πληθυσμού όποτε πάει στο σούπερ μάρκετ αφήνει ενέχυρο κι έναν νεφρό…

Σε γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ο Χατζηδάκης ήταν σαφής:

ο ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν πρόκειται να πέσει.

Ο υπουργός αναμασά κάτι έωλο, που το λέει και η υπόλοιπη Κυβέρνηση: ότι “αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και ότι ο μειωμένος ΦΠΑ δεν θα … προλάβει να φτάσει στον καταναλωτή. Άρα γιατί να μειωθεί;;”

Ένα ακόμη παράδειγμα της Κυβερνητικής εμμονής με τις αγορές που βρίσκουν μόνες τους την … ισορροπία τους είναι η άρνηση να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ. Η Ελληνική Ένωση Καφέ αναφέρει πως αν ο ΕΦΚ καταργηθεί (κάτι που το ζητάει εδώ και πολύ καιρό), τότε η τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη.

καφές

Που καταλήγουμε με όλα αυτά;;

Στο ότι τόσες και τόσες χώρες που έχουν μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν ξέρουν τι τους γίνεται ενώ οι δικοί μας ξέρουν. Στη Γερμανία ή στην Ισπανία (όπου παρατάθηκε το καθεστώς μειωμένου ή μηδενικού ΦΠΑ για όλο το 2024) ας πούμε, δεν έχουν ιδέα – δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα!

Όσο για τη… χασούρα που επικαλούνται οι δικοί μας, ίσως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία είχε βάλει έκτακτο φόρο υπερκερδών σε όλες τις εταιρίες ενέργειας. Κάπως έτσι έβαλε στα ταμεία περίπου 3 δις ευρώ το 2023.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  1. οι δικοί μας δεν έχουν ακούσει ποτέ οτιδήποτε για τη σχέση μεταξύ της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μιας χώρας και της ανάπτυξης της.
  2. πιο πιθανό είναι να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια του Αστερίξ και της παρέας του (άρα να δικαιωθούν οι φόβοι τους), παρά ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα του Κ. Χατζηδάκη και της δικής του παρέας.