Κατηγορίες
Ημαθία

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαΐου), ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

“Πόντος! Αγέρας παρχαρί, θύμηρου μυρωδία,

Τη λύρας γλυκολάλεμαν, νερόπα πάντα κρύα.

Πόντος! Η πρώτεσα χαρά μ’,το υστερνόν μ’ ο πόνος.

Αροθυμώ και τραγωδώ, αροθυμώ και κλαίω.

Η 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ημέρα περισυλλογής. Ημέρα πένθους και οδύνης. Επέτειος μιας αποφράδας ημερομηνίας που ξεκκίνησε ο πιο αιματηρός κύκλος της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η εκρίζωση των Ελλήνων του Πόντου, η σφαγή τους και οι λεηλασίες, αποτελούν μία από τις παγκοσμίως σκοτεινότερες περιόδους του περασμένου αιώνα. Ο όλεθρος και οι θηριωδίες που διέπραξαν τα στίφη των Νεότουρκων, εξαφάνισαν 353.000 Ελληνικές ψυχές που σήμερα ζητούν δικαίωση.

Ο αγώνας για την παγκόσμια και καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι αδιάκοπος. Είναι υπέρτατη ηθική υποχρέωση όλων μας. Η απερίφραστη καταδίκη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί άλλο να περιμένει.

Αν και μέχρι σήμερα πολιτικές σκοπιμότητες της Διεθνούς Κοινότητας υπαγορεύουν τη μη αναγνώριση της, η ιστορική αλήθεια και οι παγκόσμιες εξελίξεις το επιτάσσουν.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας”