Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Αναθεωρήσεις και ομοιότητες

Εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα δεν συμμετέχει άμεσα, που όμως έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χώρα μας, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη.

Πρώτη εξέλιξη στην Βαλτική

Η Ρωσία, η κατ’ εξοχήν αναθεωρητική δύναμη στην Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 10 χρόνια, αποφάσισε πως πλέον ήρθε η ώρα αλλάξει τα χωρικά της ύδατα στη Βαλτική. Απλά και μόνο επειδή έχει ισχύ θα διαγράψει με μια μονοκοντυλιά το Διεθνές Δίκαιο, πάλι.

Μονομερώς δηλαδή η Ρωσία κρίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα θαλάσσια σύνορά της…

(θλιβερή υπενθύμιση για όσους εδώ και 27 μήνες υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έχουν δίκιο που εισέβαλαν στην Ουκρανία).

Αν αυτό σας θυμίζει κάτι δεν είναι ανάγκη τα πάτε πολύ μακριά…!

Μια ματιά στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και στην επίσης αναθεωρητική Τουρκία είναι αρκετή. Ίδιες τακτικές, ίδιες μέθοδοι, ίδιες δικαιολογίες κι αφορμές. Στη λογική του “κάνω ότι γουστάρω και δεν ρωτάω και κανέναν…”.

Δεύτερη εξέλιξη στην Παλαιστίνη

Έχει ανακοινωθεί πως κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα (ίσως και μέσα στην ημέρα) θα υπάρξουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναγνωρίζουν και επίσημα κράτος της Παλαιστίνης. Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία θα το κάνουν μέχρι και τις 28 Μαΐου, στέλνοντας συγκεκριμένο μήνυμα στο Τελ-Αβίβ – και μάλιστα σε μια στιγμή που ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εισηγήθηκε να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μέλη της Κυβέρνησης του Ισραήλ και ηγετικά μέλη της Χαμάς.

Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος. Όχι πως αν το αναγνωρίσει η Ελλάδα την επόμενη ημέρα θα λήξουν όλα… Όμως θα μιλάμε για μια κίνηση που θα έχει ουσία επειδή η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες που θα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας δυο κρατών στην Παλαιστίνη. Και θα προσθέσει τη δική της υπογραφή σε αυτές που ήδη έχουν μπει και ζητούν 2 ξεχωριστά και βιώσιμα κράτη στα “σύνορα” πριν από τον πόλεμο του 1967 (στην ουσία είναι η γραμμή ανακωχής που είχε χαραχθεί μετά από το πόλεμο του 1948).