Ας φανταστούμε μια έκταση σχεδόν ίση με την Π.Ε. Σερρών – ή για να το φέρουμε ακόμη πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα ας φανταστούμε μια έκταση 2,5 φορές όσο είναι η Ημαθία. Περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με βάρος περίπου 1 τρισεκατομμύριο τόνους.
Ας του δώσουμε τώρα κι ένα όνομα αυτού του όγκου: A23a
Κάπως έτσι έχουμε στη διάθεσή μας τα βασικά στοιχεία ενός παγόβουνου που είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο. Το οποίο είχε αποκολληθεί από τον κύριο όγκο πάγων της Ανταρκτικής το καλοκαίρι του 1986 αλλά σύντομα είχε “καθίσει” στον πυθμένα του ωκεανού. Πλέον όμως έχει αποκολληθεί κι έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς πιο θερμές θάλασσες – και κατά συνέπεια το ταξίδι του προς το λιώσιμο.
Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για το κλίμα του πλανήτη.
Άλλωστε ένα παγόβουνο αυτών των διαστάσεων, όσο λιώνει, δεν αφήνει ανεπηρέαστο το κλίμα. Σε όλον τον πλανήτη, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή που θα λιώνει. Η μετακίνησή του και το λιώσιμο του θα φέρει επίσης αλλαγές στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στις μεταφορές (αν αρχίσει να απομακρύνεται πολύ και να μπλέκεται σε θαλάσσιες εμπορικές οδούς, λιώνοντας αργά), στο ύψος της στάθμης της θάλασσας.