Ερώτηση προς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Ξεριζώνονται ροδακινοκαλλιέργειες στην Ημαθία” κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας (Ελληνική Λύση), Βασ. Κοτίδης.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κύριε Υπουργέ,
Ροδακινοπαραγωγοί στην Ημαθία ξεριζώνουν τις καλλιέργειές τους, έχοντας φθάσει σε απόγνωση, αφού διαπιστώνουν ότι πια είναι ασύμφορες. Με αφορμή τις ανακοινώσεις των τιμών από τους κονσερβοποιούς, οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται ότι θα μειώνεται συνεχώς το εισόδημά τους, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο. Επιπρόσθετα και κατά το τρέχον έτος αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, όπως επί παραδείγματι τις χαμηλές τιμές, το αυξημένο κόστος, τις αναποζημίωτες ζημιές στη φυτική τους παραγωγή κλπ.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφευχθεί η εκρίζωση των συμπύρηνων από τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι ελπίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι η τιμή του βιομηχανοποιημένου ροδάκινου θα αυξηθεί προς όφελός τους και ως αντίδραση προς τους κονσερβοποιούς;
Στην απάντησή του προς τον βουλευτή, ο Λ. Αυγενάκης αναφέρει:
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’αριθμ. 573/5-9-2023 Ερώτηση
Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Κοτίδης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Ημαθίας που καλύπτονται από τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 12326/7-9-2023 έγγραφο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).
Όσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών ροδάκινων, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, όπως και σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.) σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, 891/2017 και 892/2017, καθώς και την αριθ. 4270/139407/28-12-2017 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 347, της 20.12.2013, σ. 671), (ΕΕ) αριθ. 2017/891 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 4) και (ΕΕ) αριθ. 2017/892 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 57), σχετικά με τα κριτήρια αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών και την Εθνική Στρατηγική για βιώσιμα Επιχειρησιακά Προγράμματα στον τομέα των Οπωροκηπευτικών» (Β’5/5-1-2018), όπως ισχύουν.
Επιπρόσθετα, στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών θα περιλαμβάνονται σε ποσοστό 2% δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών , του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.
Στην απάντηση του ΕΛΓΑ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 573/5-9-2023
1.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος Βέροιας στην περιοχή της Ημαθίας από ζημιές καλυπτόμενές από τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής έγιναν 241 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 8.782 δηλώσεις οι οποίες αφορούν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (πυρηνόκαρπα) αλλά και άλλες καλλιέργειες από καλυπτόμενα αίτια (όπως παγετός, χαλάζια, βροχοπτώσεις) Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και συνολικά για όλες τις καλλιέργειες αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023 .
Έπειτα για τις παραπάνω ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους α^εΛστκά ενήμερους τταραγωγως . &δικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται στο ίδιο έτος ζημιάς (μετά και την επεξεργασία του αρχείου ΜΔΕ) σε ^χ^τους μήνες κα| στην σι^χαα μετά °λοκληρώνονται σε Μστημη τεσσάΡων – πέντε μηνών .
Επιπρόσθετα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του προχωρά τις διαδικασίες για την «Μελέτη για το λειτουργικό και οικονομικό μετασχηματισμό του ΕΛ.Γ.Α για την αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου της ΚΑΠ 2023-2027 σε νέες ζημιογόνες αιτίες»
Η Πράξη εντάσσεται στο Μέτρο 20 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με το φυσικό αντικείμενο της πράξης, προκειμένου να αναζητηθεί και να υλοποιηθεί ένα νέο πρότυπο συστήματος διαχείρισης κινδύνου και γεωργικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σε εναρμόνιση με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 με σκοπό την αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης νέων και επιπρόσθετων κινδύνων, οι οποίοι προβλέπονται σε αυτή, λόγω των καταστρεπτικών συνεπειών της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης στην χώρα μας και των επιπτώσεών της στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα κρίνεται σκόπιμη η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει στον ΕΛ.Γ.Α. να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες εργαλείων διαχείρισης κινδύνου του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΠΑ 2023-2027. Οι μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά ζημίες και οι νέες ζημιογόνες αιτίες που θα μελετηθούν θα είναι:
α)Περονόσπορος και άλλες μυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της αμπέλου,β) Ακαρπία στις ελιές γ)Ακαρπία στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς, δ)Ακαρπία στην καλλιέργεια αχλαδιάς,ε)Ακαρπίες σε ορισμένες ποικιλίες κερασιών, μήλων τοπικού χαρακτήρα, στ )Κάλυψη δευτερογενών ζημιών από βροχοπτώσεις, ζ) Ασφαλιστική κάλυψη παγετού προανθικού σταδίου φυλλοβόλων δένδρων, η) Πιθανές ζημίες από καύσωνα στη φυτική παραγωγή.
Στο πλαίσο αυτό ο ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε ότι επέρχεται κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς μέχρι τέλη του έτους αλλαγές στους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α. έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο ΕΛ.Γ.Α. με επιτυχία στην κλιματική αλλαγή που ήδη υπάρχει, προς όφελος των παραγωγών της χώρας.
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει αποζημιώσεις στην Π.Ε Ημαθίας το 2020 16 εκ. ευρώ το 2021 49 εκ. ευρώ και το 2022 22 εκ. ευρώ συνολικά την τριετία ο ΕΛ.Γ.Α με την βοήθεια της πολιτείας έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 87.000.000 ευρώ.
Συμπερασματικά σε κάθε περίπτωση η πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες που αναδεικνύονται σε κάθε κλάδο μελετώντας τα αιτήματα των παραγωγών, φορέων εκπροσώπων, τοπικών αρχόντων , και παρεμβαίνουν με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προσαρμογές όπου χρειάζεται, (αναλόγως των ζημιών) εφόσον είναι εφικτό βάσει της ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά οι πληγέντες, η τοπική οικονομία και η κοινωνία χωρίς διακρίσεις έχοντας σαν γνώμονα την ίση μεταχείριση και δικαιοσύνη όλων των αγροτών της χώρας .
Τα υπόλοιπα θέματα δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ΕΛ.Γ.Α.