Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΑΑΔΕ 2 λίστες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ή στον ΕΦΚΑ (ή και στους δυο) ποσά άνω των 150.000 ευρώ και παρουσιάζουν καθυστέρηση καταβολής άνω του ενός έτους.
Στις δυο λίστες υπάρχουν 16.839 νομικά πρόσωπα και 10.168 φυσικά πρόσωπα. Αν ανατρέξει κάποιος στις λίστες αυτές ίσως να βρει και πολλά γνωστά ονόματα ή εταιρίες.
Θα βρει επίσης “φαντάσματα”, όπως την ΕΑΣ Αλεξάνδρειας ή συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα ή την Ολυμπιακή, δηλαδή οφειλέτες που έχουμε… αποχαιρετήσει εδώ και χρόνια.
Απ’ την άλλη, πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκαν μέτρα για τη φοροδιαφυγή (που γίνεται, για παράδειγμα, μέσα από διαδικτυακές συναλλαγές ψηφιακών πλατφορμών επειδή δεν δίνουν στοιχεία στις Αρχές) και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη, πάντα το 500άρικο να γίνει 1 μύριο σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας κλπ κλπ κλπ…
Και στις δυο περιπτώσεις τα ερωτήματα είναι απλά:
– πόσα από όοοοολα αυτά που υπάρχουν στις λίστες μπορούν στην πραγματικότητα να εισπραχθούν;
– μέχρι πότε το Κράτος (είτε το λένε Εφορία, είτε ΕΦΚΑ είτε αλλιώς) θα μοιράζει αριστερά και δεξιά εξοντωτικά πρόστιμα και δεν θα μπαίνει στην ουσία της κάθε περίπτωσης;;;
– μέχρι πότε ο μέσος φορολογούμενος πολίτης θα ανέχεται να βλέπει έναν άλλο φορολογούμενο πολίτη να στήνει τη μια εταιρία πίσω από την άλλη ή να συμμετέχει π.χ. σε έναν συνεταιρισμό, ενώ έχει αφήσει φέσια αριστερά και δεξιά και είναι όντως στρατηγικός κακοπληρωτής;;
Καλές οι εντυπώσεις και τα επικοινωνιακά – η ουσία είναι όμως που μετράει…