Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν 3 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες “θα κατέβουν” όποτε γίνονται εκλογές. Επίσης, όποτε γίνονται εκλογές με λίστα (όπως αυτές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου), οι αρχηγοί επιλέγουν τη σειρά με την οποία θα γραφούν τα ονόματα στα ψηφοδέλτια.
Η επιλογή εκλογικής περιφέρειας έχει συνήθως συμβολισμούς (επιτυχημένους ή όχι, είναι άλλο θέμα). Και μετά απ’ τις εκλογές ανακοινώνουν σε ποια περιοχή θα κρατήσουν έδρα.
Σε αυτές τις εκλογές ο Ανδρουλάκης (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής) είχε επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο και στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Μετά τις εκλογές επέλεξε την Α’ Θεσσαλονίκης, αφήνοντας απ’ έξω τον Χ. Καστανίδη. Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Στο Κίνημα πάντως αναφέρουν ότι η επιλογή της έδρας της Α’ Θεσσαλονίκης έχει να κάνει με την προσπάθειά τους να ανεβάσουν τα ποσοστά που τον Μάιο ήταν στο 7,94%…
Απ’ την άλλη έχουμε τις λίστες για τον Ιούνιο. “Παραδοσιακά” οι αρχηγοί ακολουθούν τη γραμμή που έδωσαν οι ψηφοφόροι με τους σταυρούς προτίμησης.
Ο πρώτος σε σταυρούς μπαίνει πάνω-πάνω στη λίστα, ο δεύτερος στη δεύτερη θέση, ο τρίτος στην τρίτη θέση κ.ο.κ.
“Παραδοσιακά”. Επειδή ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τον πολιτικό αρχηγό να κάνει κάτι που δεν θέλει ή δεν τον συμφέρει (όταν θέλει να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες ή να υπερτονίσει κάτι).
Οπότε θα έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς θα διαμορφωθούν οι λίστες (δηλαδή τα ψηφοδέλτια) και αν θα τηρηθεί η “παράδοση”.
* το ότι η Βουλή που εκλέχθηκε τον Μάιο θα είναι εξαιρετικά βραχύβια δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Ούτε για τη μια, ούτε για την άλλη περίπτωση. Τα μηνύματα – εντός και εκτός κομματικών μηχανισμών – δόθηκαν, δίδονται και θα δοθούν αργότερα (όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια).