Ως άλλη Σφίγξ ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα μιλούσε με… χρησμούς και γρίφους κάθε φορά που η συζήτηση πήγαινε στον χρόνο των εκλογών.
Όχι θα γίνουν και θα είναι Άνοιξη, όχι θα γίνουν όταν θα είναι ανάδρομος ο Ερμής, όχι όταν θα φυτρώνουν τα καλαμπόκια…
Την Τρίτη 28/3, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είπε για πρώτη φορά ξεκάθαρα την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες: 21 Μαΐου.
Στα πρακτικά θέματα:
– οι εκλογές θα γίνουν 1,5 μήνα πριν από τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης.
– η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί και θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής. Αυτό που αναμένεται είναι να δούμε τι θα επικαλεστεί η Κυβέρνηση για να διαλυθεί η Βουλή (αφού στο Σύνταγμα αναφέρεται πως “O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.”).
– οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει πως (αν αφαιρεθούν τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα μπορέσουν να μπουν στη Βουλή) κάθε κόμμα θα πάρει τόσους βουλευτές όσοι αντιστοιχούν στο ποσοστό που θα πάρει στην κάλπη.
– με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση στις 21 Μαΐου να εκλεγεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Χρειάζεται τουλάχιστον το 43-45% των ψήφων. Άρα πάμε σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.
– οι λεγόμενες “δεύτερες εκλογές” θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου, μέσα στο 1ο δεκαήμερο. Αυτές θα γίνουν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που περιλαμβάνει και bonus για όποιον κόψει πρώτος το νήμα.
– στις εκλογές του Ιουλίου (πλέον) το αν θα βγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες: α) πόσο θα είναι το επί του συνόλου ποσοστό των κομμάτων που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή και β) ποιο θα είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Σε απλά ελληνικά, ας δούμε τρία σενάρια για τις εκλογές του Ιουλίου:
- αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 5%, τότε με 39% (συν το bonus) το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει μια οριακά αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
- αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 7%, τότε με 38% (συν το bonus) το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει μια οριακά αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
- αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ένα ποσοστό γύρω στο 10%, τότε με 37,5% (συν το bonus) το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνει μια οριακά αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Αυτά για να έχετε μια ιδέα τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα, με την ευχή μην χρειαστεί να πάμε και σε τρίτες εκλογές (το Σεπτέμβριο) για έναν και μόνο λόγο: θα έχουμε 6 μήνες προεκλογικές περιόδους και δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο ούτε Βέλγιο, που έμειναν χωρίς Κυβερνήσεις επί μακρόν – και σίγουρα πάνω από έξι μήνες – και το Δημόσιό τους δούλευε κανονικά. Ο νοών, νοείτω…
Αυτά, καλή επιτυχία στους υποψηφίους και προσοχή οι ψηφοφόροι: ότι στείλουμε στη Βουλή θα καθίσει στα έδρανα. Δεν θα φυτρώσουν μόνοι τους εκεί μέσα…
Μετά όμως μην αρχίσουμε πάλι τους αφορισμούς και τα γνωστά “φταίνε οι πολιτικοί!!”