Κατηγορίες
υγεία

4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

Η διακοπή του καπνίσματος, η μαστογραφία και το TEST PAP στις γυναίκες και το PSA στους άνδρες, όπως και η κολονοσκόπηση μετά τα 50 έτη και για τα δύο φύλα, είναι η ελάχιστη πρόληψη που μπορούμε και πρέπει όλοι να έχουμε στο πρόγραμμά μας.

Αυτά επισημαίνουν και μας υπενθυμίζουν οι επιστήμονες ειδικά για τη σημερινή ημέρα, την 4η Φεβρουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Κι όπως όλοι ανεξαιρέτως αναφέρουν, η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις λεγόμενες “ανεπτυγμένες χώρες” κάποια στιγμή μέχρι το 2035 ο καρκίνος θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν πως το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Ναι, η επιστήμη έχει κάνει βήματα μπροστά στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ή καλύτερα: δεν έχει κάνει απλά κάποια βήματα, έχει κάνει άλματα! Που έχουν να κάνουν τόσο με τις αγωγές που δίδονται στους ασθενείς όσο και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αφού διαγνωστούν με καρκίνο και ξεκινήσουν τις αγωγές αυτές.

Όμως αυτά δεν φτάνουν. Πρέπει και εμείς να βάλουμε το… χεράκι μας (τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια όσα μας λένε οι επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο ζωής, διατροφής, σωματική άσκηση κλπ και σχετικά με τους ελέγχους που περιοδικά πρέπει να κάνουμε), ώστε κάποια στιγμή ο καρκίνος να υποχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και στο τέλος να γίνει μια απολύτως διαχειρίσιμη ασθένεια.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία και η φροντίδα είναι όλα κομμάτια της ίδιας αλυσίδας. Ας μην τα διαχωρίζουμε, ας μην τα ξεχνάμε!