Αφού μάθαμε τις λεπτομέρειες για τα της διαδοχής του βρετανικού θρόνου, για το πώς θα γίνει η κηδεία της Ελισάβετ αλλά και για τις αλλαγές στα… γραμματόσημα και στα χαρτονομίσματα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και κάτι άλλο: τα Φυλακισμένα Μνήματα στην Κύπρο.
Φυλακές Λευκωσίας: όταν πας σου φαίνεται περίεργο και λίγο … περιττό το ότι βρίσκεσαι εκεί. Όμως γρήγορα τα συναισθήματα αλλάζουν.
Στην αρχή είναι τα κελιά που οι Άγγλοι κρατούσαν τους αγωνιστές για την ελευθερία του νησιού. Μετά η αγχόνη, με εκείνη την καταπακτή που άνοιγε και έπαιρνε ζωές.
Και στο τέλος τα Φυλακισμένα Μνήματα.
Όποιος πήγε εκεί, εκεί που οι Βρετανοί αποικιοκράτες έθαψαν 13 αγωνιστές της Κύπρου, έφυγε – το λιγότερο – με έναν κόμπο στο στομάχι.
Μνήματα. Φυλακισμένα όμως. Τους φοβόνταν τους αγωνιστές της Κύπρου οι Εγγλέζοι. Ακόμη και νεκρούς…
(* η ανάρτηση δεν μπαίνει έτσι, χωρίς λόγο. Μπαίνει επειδή στα πρώτα χρόνια της 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ είχε ξεσπάσει ο ένοπλος αγώνας των Ελληνοκυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα. Και η νεαρή τότε Ελισάβετ, με μια της κουβέντα και μόνο θα μπορούσε να σώσει – τουλάχιστον – τους εννέα απαγχονισθέντες ηλικίας από 19 μέχρι 25 ετών που θάφτηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα το 1956 και το 1957.
* ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι στις 16 Αυγούστου του 1974 δόθηκε σκληρός αγώνας ώστε να μην πέσει ο χώρος στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, κάτι που τελικά έγινε πραγματικότητα.
* στη φωτογραφία της ανάρτησης η οικογένεια του Ανδρέα Παναγίδη, τον οποίο απαγχόνισαν οι Βρετανοί στις 21/9/1956. Μπόρεσε να φτάσει στο φυλακισμένο μνήμα του 4 χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου 1960)