Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα συμπύρηνα ροδάκινα και τις μεταποιητικές βιομηχανίες, η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) αναφέρει:
«Μηνύματα διαμαρτυρίας έρχονται από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή συμπυρήνων ροδακίνων, για απαράδεκτες πρακτικές που αρχίζουν να εφαρμόζουν ορισμένες βιομηχανίες κονσερβοποίησης.
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εργατικού κόστους αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς μία υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση της βιομηχανίας.
Δυστυχώς όμως ορισμένες βιομηχανίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιμετωπίζουν τους Αγρότες με περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την αξιοπρέπειά τους και την ανάγκη της επιβίωσής τους.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη ύλη από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) και που προσδιορίζονταν από 0,33 έως 0,35 ευρώ το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα), πέρα του ότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλεται ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.
Ταυτόχρονα οι τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή αγορά ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.
Και τίθεται το ερώτημα, υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι και να επιδιώκει τώρα να πληρώσει τις λάθος εμπορικές της πρακτικές και «την χασούρα» ο αγρότης;
Εκτιμούμε, ότι οφείλει η βιομηχανία να απαντήσει για ποιο λόγο κάνει δώρα στις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του εαυτού της, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων Αγροτών.
Και οφείλει να απαντήσει εάν η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από ορισμένους Επιχειρηματίες, είναι υπεύθυνη Εθνική πολιτική, φιλοαγροτική πολιτική ή ανεύθυνη πολιτική και επικίνδυνη.
Ένα όμως είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ.
Και πρέπει πλέον σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ βιομηχανίας και πρωτογενούς παραγωγικού μηχανισμού, να συμφωνούνται στρατηγικές, να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των πλευρών και να πορευόμαστε συντεταγμένα και πάνω απ’ όλα σεβόμενοι την αξιοπρέπεια, τον κόπο του αγρότη αλλά και το Εθνικό συμφέρον.»