Κατηγορίες
Οικονομία

Ρεύμα: οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν – πόσο θα πληρώνουμε την κιλοβατώρα (παράδειγμα)

Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα το ποσό της επιδότησης που θα παρέχει η Πολιτεία στους καταναλωτές ηλεκτρικούς ρεύματος, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος ανά κιλοβατώρα για το σύνολο των καταναλωτών (οικιακοί καταναλωτές, αγρότες, επιχειρήσεις κλπ).

Και όπως είχαμε αναφέρει στο τελευταίο επεισόδιο του podcast της Περισκόπησης (αν δεν το ακούσατε ήδη μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ), η Κυβέρνηση αναγκαστικά θα έπρεπε να διπλασιάσει σχεδόν την επιδότηση ώστε ο λογαριασμός να μην ξεφύγει από τα 15-17 λεπτά / κιλοβατώρα. Και αυτό έγινε, όχι επειδή ο Σκρέκας άκουσε το podcast αλλά επειδή αυτό λέει η κοινή λογική (αφού αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες αντιδράσεις – αυξήσεις – παντού).

podcasts Περισκόπηση

Στο δια ταύτα:

  • Στα νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση ύψος 0,639 ευρώ/κιλοβατώρα
  • Σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο η επιδότηση θα φτάσει στα 0,677 ευρώ/κιλοβατώρα.
  • Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής θα δοθεί επιδότηση ύψος 0,604 ευρώ/κιλοβατώρα.
  • Στις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ πάνω από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 0,342 ευρώ/κιλοβατώρα.
  • Στους αγρότες η ενίσχυση θα φτάσει στα 0,639 ευρώ/κιλοβατώρα.

Παράδειγμα:

Πάμε να δούμε το… γνώριμο πλέον παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι ο καταναλωτής μας “καίει” 1250 kWh το τετράμηνο. Δηλαδή 312,5 kWh το μήνα. Ας υποθέσουμε επίσης ότι έχει συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ότι η χρέωσή της για τον Σεπτέμβριο θα είναι 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αν υπάρχει κατανάλωση κάτω από 500 κιλοβατώρες).

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επιδότηση για όλα τα οικιακά τιμολόγια τέτοιου τύπου θα είναι στα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Άρα τι θα πληρώνει ο καταναλωτής στην πραγματικότητα αν δεν “κάψει” περισσότερο ρεύμα από ότι συνήθως;;;

0,788 (η χρέωση της ΔΕΗ) – 0,639 (που είναι η επιδότηση) = 0,149 ευρώ που θα πληρώνει στη ΔΕΗ. Στην  ουσία η διαφορά σε σχέση με τον Αύγουστο είναι μηδέν.

Αν όμως είναι πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, τότε θα πληρώνει 0,161 ευρώ την κιλοβατώρα.

Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρίες διαφέρουν μεταξύ τους ενώ υπάρχουν και διάφορες χρεώσεις που θα πρέπει να προσμετρήσει ο κάθε καταναλωτής για να υπολογίσει πόσο θα του κοστίσει το ηλεκτρικό ρεύμα το Σεπτέμβριο.

Και φυσικά μιλάμε για την χρέωση στην “καθαρή” κατανάλωση, επειδή μέχρι να φτάσουμε κάτω-κάτω στον λογαριασμό (στη σούμα) υπάρχουν κι άλλες χρεώσεις όπως ας πούμε η χρέωση € 0,01/κιλοβατώρα που θα πληρώνουν οι καταναλωτές για να δημιουργηθεί ένας “Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου” που θα τον τροφοδοτούν μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)….