Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του βουλευτή Πέλλας (ΝΔ) Γ. Καρασμάνη και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων (ΕΔΟΠ) και του προέδρου της τελευταίας, Χ. Γιαννακάκη.
Στην τελευταία (ημερολογιακά) ανακοίνωση – 24/08/2022 – ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ αναφέρει:
“Απαντώντας στην τελευταία επιστολή του βουλευτή κ. Γ Καρασμάνη και για την αποκατάσταση της αλήθειας έχω να δηλώσω τα εξής
Η κάθε Διεπαγγελματική οργάνωση αποκτά πρώτα νομική υπόσταση από το Εθνικό δίκαιο (Αστική Εταιρεία ή σωματείο ) και στη συνέχεια υποβάλει αίτημα αναγνώρισης στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως κακώς αναφέρει ο κ. βουλευτής) . Αναγνωρίζεται δε εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και βέβαια εφόσον συγκεντρώνει τουλάχιστον το 15 % της εθνικής παραγωγής του προϊόντος. Η εν λόγω Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων, έχει νομική υπόσταση και δεν είναι τυπικά ανύπαρκτη όπως κακώς αναφέρει ο εν λόγω βουλευτής και δεν έχει συσταθεί δύο φορές αλλά μία όταν καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το 2020. Μάλιστα καλό είναι να γνωρίζει ότι ακόμη και η μη αναγνώρισή της από το ΥΠΑΑΤ κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1308/13, δεν αναιρεί τη νόμιμη ύπαρξη και λειτουργία της κατά το Εθνικό Δίκαιο .
Με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και τα οποία υπογράφονται από ορκωτό λογιστή, η αντιπροσώπευση του προϊόντος υπερβαίνει το 60 % στο σύνολο, συγκρινόμενη με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
Εάν δεν συγκεντρωνόταν τουλάχιστον το 15 % της Εθνικής παραγωγής ή δεν συγκεντρώνονταν τα απαιτούμενα κριτήρια, τότε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου θα απαντούσε ότι δεν γίνεται δεκτή η αίτηση αναγνώρισης και θα έκλεινε η υπόθεση άμεσα. Επίσης στην Αστική Εταιρεία συμμετέχουν και ο πρωτογενής τομέας και η εμπορία και η μεταποίηση, όπως σχετικά προβλέπεται. Επομένως ο Υπουργός θα πρέπει άμεσα να παρέμβει και να δώσει λύση.
Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις με το συνδικαλιστικό τους όργανο την ΕΘΕΑΣ, πήραν ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα των τιμών στα συμπύρηνα και καταδίκασαν την καταστρατήγηση των εξαγγελιών που έκαναν οι ίδιοι οι Κονσερβοποιοί. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση, εξήγησα και στην προηγούμενη επιστολή μου αλλά δεν έγινε αντιληπτό , δεν μπορεί χωρίς συμφωνία όλων των μερών να πάρει καμία απόφαση και να κάνει ουδεμία δημόσια τοποθέτηση. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις όμως, όπως και εγώ προσωπικά, με ανακοίνωση στις 1 Αυγούστου, πήραμε δημόσια θέση, με Όργανο Εκπροσώπησης την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και δεν κάναμε «κυριολεκτικά την πάπια» όπως αναφέρει πάλι κακώς ο κ. βουλευτής .
Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό η ανάμειξη ουδεμίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε ζητήματα διαπραγμάτευσης και καθορισμού των τιμών.Η ΕΘΕΑΣ όμως σαν συνδικαλιστικό όργανο των Συνεταιρισμών, για να δώσει από εδώ και στο εξής ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης στα χέρια των αγροτών για κάθε προϊόν, σύμφωνα με το Καταστατικό της, προχωρά στην σύσταση Εθνικών Επιτροπών Προϊόντων
Η ανάμειξη το 2017, της υπό σύσταση τότε Διεπαγγελματικής, έγινε στην προσπάθεια αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις όταν ο ΕΛΓΑ αρνήθηκε να τους αποζημιώσει και ήταν καθοριστική, διότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του de minimis και ενισχύθηκε το εισόδημα των αγροτών έστω και με τα οκτώμισι εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η τότε Κυβέρνηση. Διαφορετικά εάν δεν παρέμβαινε η Διεπαγγελματική, δεν θα έπαιρναν οι Αγρότες τίποτα. Γιατί λοιπόν μας κατηγορεί ο κ. βουλευτής ;
Να θυμίσω ότι μέχρι και το 2019, ο ΕΛΓΑ αποζημίωνε με δόσεις (70% , 20%, 10%) τους αγρότες και μάλιστα μέσα σε ενάμιση χρόνο από τον χρονικό διάστημα της ζημίας. Από το 2020 και μετά, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΛΓΑ στο οποίο και εγώ συμμετέχω , οι χρόνοι αποζημίωσης μειώθηκαν σημαντικά . Ιδιαίτερα η Πέλλα μαζί με την Ημαθία, το 2021 εισέπραξαν, απόλυτα δικαιολογημένα, αποζημιώσεις άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή όσο οι ετήσιες εθνικές εισπράξεις του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών και μάλιστα με προκαταβολή τον Αύγουστο και εξόφληση το Δεκέμβριο του ιδίου έτους .
Ορισμένοι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, που υπέστησαν ζημιές το 2020 και έκαναν δηλώσεις ζημίας οι οποίες κατά τους ισχυρισμούς τους χάθηκαν, επειδή υπήρχαν προβλήματα με τον τρόπο υποβολής λόγω κορονοϊού, δεν αποζημιώθηκαν όχι γιατί δεν το ήθελα εγώ όπως κακώς αναφέρει πάλι ο κ. βουλευτής, (πως θα μπορούσα άλλωστε αλλά και γιατί να το κάνω) αλλά διότι κανείς γεωπόνος εκτιμητής και υπηρεσιακό στέλεχος δε δεχόταν να υπογράψει δύο χρόνια μετά το γεγονός εκπρόθεσμα την εκτίμηση ζημίας αλλά και διότι είναι παράνομο. Ούτε βέβαια εγώ επέβαλα η ενημέρωση των αγροτών όπως ισχυρίζεται ο κ. βουλευτής να γίνει από το internet .
Όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το ροδάκινο, να θυμίσω ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επι Υπουργίας του κ. βουλευτή, καθορίστηκε να παίρνει ενίσχυση μόνο το συμπύρηνο ροδάκινο που πήγαινε χυμό και εφόσον ο αγρότης παρέδιδε άνω των 600 κιλών ανά στρέμμα. Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης ήταν από το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου κάθε χρόνο που είχε καθοριστεί να εισπράττεται από το ροδάκινο, να εισπράττονται μόνο λίγες χιλιάδες ευρώ (στοιχεία υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ) . Με παρεμβάσεις της υπό σύσταση τότε Διεπαγγελματικής το 2017 όταν επιτράπηκε η δυνατότητα τροποποίησης της ΚΑΠ, κατέβηκε το όριο στα 300 κιλά ανά στρέμμα και αυξήθηκε η στρεμματική αποζημίωση. Άς μην κατηγορεί εμένα για μία κακή ρύθμιση που έκανε εκείνος . Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, ζητήθηκε από την ΕΘΕΑΣ, πάλι η ένταξη των ροδακίνων στην συνδεδεμένη μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα , οπότε οι ισχυρισμοί του κ. βουλευτή δεν ευσταθούν .
Όσον αφορά επίσης τις αιτήσεις και τους φακέλους που υπεβλήθησαν από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες, για την εξασφάλιση κοινοτικών ενισχύσεων των ροδακινοπαραγωγών είτε λόγω του Ρωσικού εμπάργκο είτε λόγω συνθηκών της αγοράς , όλες εισέπραξαν ην ίδια αρνητική απάντηση και έχω τις αρνητικές απαντητικές επιστολές του επιτρόπου Γεωργίας κ. Χόγκαν.
Επίσης για την σύνταξη των φακέλων των αιτημάτων των Ελληνικών Κυβερνήσεων προς τις Βρυξέλλες , η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας και στην συνέχεια η υπό σύσταση Διεπαγγελματική, βοήθησαν και παρείχαν όλα τα λογιστικά και οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν είτε από τον κ. Γ. Καρασμάνη είτε από τον κ. Ε. Αποστόλου .
Μυστικοσύμβουλος δεν είναι ο εκπρόσωπος των επαγγελματικών φορέων ο οποίος έχει την υποχρέωση και το καθήκον , να υποστηρίζει στην εκάστοτε Κυβέρνηση τα αιτήματα και τα θέματα που τους απασχολούν . Ούτε οι επαγγελματικοί εκπρόσωποι εκλέγουν τις Κυβερνήσεις και επιλέγουν τους Υπουργούς . Αυτό είναι καθήκον του Ελληνικού Λαού και των πρωθυπουργών και εμείς λειτουργώντας στα πλαίσια της Αστικής Δημοκρατίας, συλλειτουργούμε , συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να στηρίξουμε θεσμικά την επαγγελματική μας τάξη και την χώρα . Ούτε η κομματική μου ένταξη αποτέλεσε ποτέ κρυφό χαρτί αλλά και εμπόδιο για να υπηρετήσω και να εκπροσωπήσω τα ταξικά συμφέροντα σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση . Το ίδιο κάνουν εξ άλλου όλοι οι επικεφαλής των Γεωπόνων(ΓΕΩΤΕΕ) ,της Γ.Σ.Ε.Ε. , των Δημοσίων Υπαλλήλων , των Εμπορικών συνδέσμων και κάθε επαγγελματικής τάξης .
Όσον αφορά την συνδικαλιστική μου παρουσία, επειδή πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω , ότι η συνένωση δυνάμεων του Αγροτικού κόσμου, μόνο ισχύ μπορεί να δώσει, αγωνίστηκα για την ίδρυση της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών της Ημαθίας, των Διεπαγγελματικών οργανώσεων, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων μηχανισμών και μάλιστα από θέσεις μη αμειβόμενες όπως κάποιοι όχι καλοπροαίρετα υπονοούν .
Τέλος καλό είναι να σέβεται αυτούς με τους οποίους μπορεί να διαφωνεί και να κρατά την αντιπαράθεση θέσεων, σε επίπεδο που δεν καταντά προσβλητικό και μειωτικό της ηθικής υπόστασης του άλλου .
Αλλά άς μη σταθούμε άλλο εδώ .
Η φετινή χρονιά ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα της οργάνωσης του Αγροτικού κόσμου και του συντονισμού του παραγωγικού μηχανισμού .
Τα 190.000 στρέμματα συμπυρήνων ροδακίνων , τα 180. 000 στρέμματα επιτραπεζίων , η έλλειψη εργατικού προσωπικού για τα χωράφια και τα εργοστάσια , η άναρχη φύτευση κάθε λογής πολυετών καλλιεργειών , σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή , δεν αντιμετωπίζονται με λόγια και δημόσιες τοποθετήσεις αλλά με συντεταγμένη λειτουργία και δράση . Και συντεταγμένη λειτουργία δεν μπορεί να υπάρξει μακριά από τους Συνεταιρισμούς, από τις καλά οργανωμένες Διεπαγγελματικές καθώς και από το πνεύμα της συνεργασίας που πρέπει να εγκαθιδρυθεί .
Δυστυχώς αυτό που συνεχώς εμφανίζεται , είναι το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των αδυναμιών του συνεργάτη και για αυτό καθίσταται πλέον αναγκαίος ο ρυθμιστικός ρόλος αλλά και η παρέμβαση του Κράτους .
Θα πρέπει για την νέα χρονιά , να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες να καθιστούν υποχρεωτική την κατάθεση συμφωνητικών στο σύστημα TAXIS πρίν από την έναρξη της παραγωγής και της συγκομιδής, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι συμφωνηθέντες όροι και προϋποθέσεις που προέκυψαν μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των Εθνικών Επιτροπών Προϊόντων της ΕΘΕΑΣ και των Τυποποιητών -Μεταποιητών και Εμπόρων, λαμβάνοντας πάντα υπ όψη τους Ευρωπαικούς Κανονισμούς που αφορούν την κάλυψη του ελαχίστου κόστους παραγωγής των Αγροτών αλλά και της προστασίας από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές .
Επίσης θα πρέπει να επαναφερθούν οι παλιές διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν την ύπαρξη Κρατικής Διαιτησίας (Γεωπόνοι ΔΑΟΚ) σε περίπτωση απόρριψης φορτίου, λόγω ποιοτικών προβλημάτων. Αυτά τα μέτρα πρέπει να τεθούν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου και να γίνουν γρήγορα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα είναι ευκαιρία τώρα, που θα τρέξουν τα προγράμματα ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών , να σχεδιαστεί η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που είναι προβληματικές και παράλληλα να αποσυμφορηθεί η πίεση της υπερπροσφοράς των πλεονασματικών φρούτων .
Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, μακριά από τους Λαϊκισμούς, από τυχοδιωκτικές πολιτικές εκμετάλλευσης και από κοντόφθαλμες σκοπιμότητες, οι οργανωμένοι μηχανισμοί, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να βρούμε τις λύσεις και να τις στηρίξουμε .
Να αναδείξουμε επίσης τους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο του πρωτογενούς τομέα και να παραδώσουμε σε αυτούς το συντομότερο δυνατό τα ηνία της διαχείρισης .
Τέλος στα φετινά παραγωγικά προβλήματα , ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών , η οποία οδήγησε στην καρπόπτωση και στην απώλεια πολλών χιλιάδων τόνων προϊόντος τα οποία ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει .
Και εδώ πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.
Οι ζημιές αυτές πρέπει να αποφασιστεί να στηριχθούν εισοδηματικά από τα κονδύλια του de minimis για να δοθεί μία ανάσα ζωής στον αγρότη. Μια ανάσα που εάν δεν δοθεί, θα οδηγήσει στην χρεωκοπία χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΟΠ”