Κατηγορίες
Οικονομία

Νέες μέθοδοι – παλιές λύσεις!

Νέες μεθόδους, πιο εξελιγμένες, χρησιμοποιούν λέει οι απατεώνες για να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νέου τύπου μηνύματα, email, sms κλπ έχουν μπει σε… κίνηση (που τα ελληνικά τους μοιάζουν με ελληνικά, που φαίνονται πιο αθώα, που έχουν όμορφα layouts) και δυστυχώς δεν είναι και λίγοι όσοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά μια στιγμή βιασύνης ή απροσεξίας.

Όπως και να ‘χει, όσα “νέα” μέσα κι αν χρησιμοποιούν οι απατεώνες, η λύση έρχεται από παλιά:

  • δεν ανοίγουμε μηνύματα που δεν μας είναι γνωστός ο αποστολέας,
  • δεν πατάμε κανένα link που υπάρχει μέσα σε μήνυμα,
  • αποφεύγουμε ιστοτόπους αγνώστου πατρός και μητρός,
  • αν μας ζητάνε κωδικούς τράπεζας δεν τους δίνουμε (ή στην ανάγκη, τηλεφωνούμε πρώτα στην τράπεζα για να εκφράσουμε τις απορίες μας και να μας πουν τη γνώμη τους κι αν συνεργάζονται με αυτούς που θέλουμε να κάνουμε συναλλαγή).
  • και φυσικά δεν δίνουμε pin ή άλλα στοιχεία που θα… βοηθήσουν να αδειάσει ο λογαριασμός μας.

Επίσης, αφήστε κατά μέρος τις απευθείας μεταφορές χρημάτων σε αγνώστους (που το ζητάνε επιτακτικά κιόλας), γιατί θα τα κλαίτε τα λεφτουδάκια σας! Υπάρχουν και κάρτες, πιστωτικές (που ελέγχονται) ή ακόμη και προπληρωμένες (το πολύ-πολύ να σας φάνε όσα έχετε μέσα στην προπληρωμένη και δεν θα σας αδειάσουν τον λογαριασμό).

Όσο για τις τράπεζες;; Αυτές δεν πρόκειται να ζητήσουν κάποιο στοιχείο (ιδίως με μηνύματα, email και sms), επειδή πολύ απλά έχουν όλα τα στοιχεία κι αν χρειαστούν κάτι θα μας το πουν με άλλο τρόπο – κυρίως μέσα από την “καρτέλα” μας στο web banking.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν! Κι ένα πενηντάρικο να αποσπάσουν οι απατεώνες, θα φάνε μισό ρεζερβουάρ βενζίνη! Λίγο είναι;;;

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ξεχάστε το εύκολο χρήμα μέσα από πυραμίδες και αεροπλανάκια. Λεφτά δεν μοιράζει κανένας. Αφήστε κατά μέρος τις “επενδύσεις”!!!