Από την Αγριά του Βόλου στο Διάστημα έφτασε στα 79 χρόνια που έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Ο θάνατος του Παπαθανασίου ανακοινώθηκε από το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε.
Ο πρωτοπόρος στον ηλεκτρονικό ήχο πέθανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου 2022 – οι πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν επίσης ότι νοσηλεύονταν με κορωνοϊό σε γαλλικό νοσοκομείο.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η καριέρα του οποίου ήταν 50ετής, ήταν γνωστός διεθνώς με το μικρό του όνομα: Vangelis.
Οι συνθέσεις του έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από κινηματογραφικές ταινίες (ενδεικτικά να αναφέρουμε τις ταινίες «Οι Δρόμοι της Φωτιάς», «Blade Runner», «1492: Conquest of Paradise», «El Greco»,) μέσα από εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς (όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου ή το Μουντιάλ του 2002) ενώ είχε στενή συνεργασία και με Οργανισμούς όπως η NASA.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς και άκρως επιτυχημένης καριέρας του είχε τιμηθεί και βραβευθεί για τη δουλειά του.
Μεταξύ αυτών έχει λάβει Βραβείο Όσκαρ το 1982, χρήστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, έλαβε το μουσικό βραβείο Απόλλων, του απονεμήθηκε μετάλλιο από τη NASA το 2003, έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2008 και τον διακεκριμένο τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Η Ελληνική Πολιτεία, μέσα από την έκδοση γραμματοσήμων, τον είχε τιμήσει επίσης όταν είχε εκδώσει σειρά γραμματοσήμων το 2013 με τους πιο σημαντικούς Έλληνες της Διασποράς.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως το όνομά του έχει δοθεί από το 1995 και σε έναν μικρό πλανήτη. Ο πλανήτης ονομάζεται “6354 Vangelis” και με τον τρόπο αυτό το International Astronomical Union’s Minor Planet Center (MPC) είχε τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου (για τη συνεισφορά του και τις συνθέσεις του, που έχουν συνδεθεί με το Διάστημα με τρόπο ανεπανάληπτο). Χαρακτηριστικό είναι πως η NASA είχε επιλέξει το έργο του «Μυθωδία» ως το επίσημο μουσικό θέμα για την αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη».