Σε έξι περιοχές της χώρας μας – σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία – ξεκινούν έρευνες για φυσικό αέριο, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου.
Οι έρευνες θα γίνουν στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο, στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές των Ιωαννίνων.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και αποδειχθεί ότι στο υπέδαφος υπάρχουν (δυνητικά) 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τότε – με την προϋπόθεση να γίνει σωστή διαχείριση του συγκεκριμένου εθνικού πλούτου, που θα ευνοεί κυρίως το Κράτος και τους Έλληνες καταναλωτές – θα έχουμε λύσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής μας ανασφάλειας, που μπορεί να παρουσιαστεί ανά πάσα στιγμή λόγω της εξάρτησής μας από το εξωτερικό.
Ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» κάνει πρόβλεψη για 1-2 χρόνια σεισμικές έρευνες, για 3-4 χρόνια διερευνητικών γεωτρήσεων και για εγχώρια παραγωγή και εκμετάλλευση μέσα σε 6-7 χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε, μέσα σε περίπου 20 μήνες από τώρα θα γνωρίζουμε αν τελικά υπάρχουν αποθέματα που είναι αποδοτικά (μπορούν να αξιοποιηθούν).
Πάντως, οι ανακοινώσεις που έγιναν έχουν διπλό «αποτύπωμα» και ένα ερώτημα:
1) η χώρα ξαναμπαίνει σε τροχιά αναζήτησης του πλούτου που υπάρχει στο υπέδαφός της
2) η χώρα ξύπνησε από το λήθαργο, στον οποίο είχε πέσει τα τελευταία χρόνια (άραγε για ποιον ακριβώς λόγο;)
και το ερώτημα 3) η χώρα εγκαταλείπει (γιατί άραγε και είναι αυτό μόνιμο;;) την αναζήτηση πετρελαίου, στρεφόμενη προς το φυσικό αέριο;