Υπάρχουν κάποιες εκφράσεις και ορισμοί που έχουν έρθει στην επιφάνεια τελευταία, εξαιτίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η “Επισιτιστική κρίση” ή η “ενεργειακή επάρκεια” είναι κάποια από αυτά.
Κρατήστε όμως και κάποια άλλα πράγματα, ψάξτέ τα κιόλας:
– επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων πρωτογενούς τομέα
– εντοπιότητα προϊόντων
– εποχικότητα
– διατροφικές συνήθειες
Και μιλάμε μόνο για 3-4 πράγματα και για αλλαγές που θα μας απασχολήσουν όλους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Έχοντας στο νου ότι “επισιτιστική κρίση” δεν είναι απαραίτητα μόνο η έλλειψη (τεχνητή ή πραγματική) κάποιων προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ή από τις κουζίνες των σπιτιών μας. Μπορεί να είναι χίλια δυό καταστάσεις, που δεν θα είναι “κρίση”, θα είναι κομμάτια σημαντικών αλλαγών.
Θα δούμε αύξηση των τιμών γενικά (μια πρώτη γεύση παίρνουμε ήδη), θα δούμε αύξηση του κόστους παραγωγής, θα δούμε μείωση των ποσοτήτων που οι καταναλωτές αγοράζουν (όχι πλεονασματικών ποσοτήτων, αλλά των απαραίτητων ποσοτήτων), ενώ αναμένεται να δούμε αλλαγές και στον πρωτογενή τομέα για να εξασφαλιστεί επάρκεια.
Κάποια παραδείγματα αλλαγών που πιθανόν θα δούμε είναι στις καλλιέργειες ηλίανθου (τώρα οι περισσότερες πηγαίνουν για βιοντήζελ) ή αλλαγές στις καλλιέργειες σιταριού (που σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί και προτιμώνται καλλιέργειες που επιδοτούνται από την Ε.Ε.).
Μια προεξόφληση της συνολικής κατάστασης είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, ειδικά όταν τα πράγματα είναι ρευστά και οι συνθήκες υπό διαμόρφωση. Όμως κάποιες προβλέψεις μπορούν να γίνουν.