Κατηγορίες
διάφορα

Το Ρολόι της Αποκάλυψης – πόσος χρόνος μας απέμεινε;;

Στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης θα μάθουμε αν ήρθαμε πιο κοντά ή αν απομακρυνθήκαμε από τα μεσάνυχτα του Ρολογιού της Αποκάλυψης (ή αλλιώς του Ρολογιού του τέλους του Κόσμου).

Τι είναι το “Ρολόι της Αποκάλυψης”;

Είναι ένα εικονικό ρολόι το οποίο δείχνει πόση ώρα πριν από τα μεσάνυχτα (δηλαδή πριν από την καταστροφή του κόσμου) είμαστε, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από στοιχεία και γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη – κοινωνικά, οικονομικά, πολεμικών συρράξεων, υγειονομικά, περιβαλλοντικά κλπ. Στην ουσία μας “λέει” πόσο κοντά είμαστε στο να τινάξουμε στον αέρα τον πλανήτη κάνοντας χρήση επικίνδυνων τεχνολογιών που εμείς οι ίδιοι έχουμε κατασκευάσει.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Ρολόι, το 1947, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τα πυρηνικά όπλα και η προοπτική που τότε διαφαίνονταν για μια κούρσα πυρηνικών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι κίνδυνοι αυξάνονταν ή μειώνονταν, τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο και έτσι το Ρολόι έφτανε πιο κοντά ή απομακρύνονταν από τα μεσάνυχτα.

Που ήταν οι δείκτες τα προηγούμενα χρόνια;

Οι δείκτες του Ρολογιού λοιπόν μετακινούνται. Όχι αυθαίρετα και όχι μετά από τυχαίες αναλύσεις. Στην ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στον πλανήτη μετέχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένοι επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους είναι κάτοχοι βραβείου Νόμπελ.

Το 1947, όταν πρωτοξεκίνησε το Ρολόι ήμασταν στα 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Το 1953 πέσαμε στα 2 λεπτά. Το 1972 πήγαμε στα 12 λεπτά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τη λήξη του ψυχρού πολέμου λόγω της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ το ρολόι πήγε στα 17 λεπτά.

Το 2021 ήταν μόλις στα 100 δευτερόλεπτα, από τα 2,5 λεπτά που ήταν το 2017 – έπαιξε το ρόλο της και η πανδημία. Φέτος;;

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ