Δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να μαζεύονται στην περιοχή της Μεσογείου, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την πορεία του ουκρανικού θέματος.
Οι δυτικοί, προεξάρχοντος του Μπάϊντεν, θεωρούν ότι οι Ρώσοι προετοιμάζουν εισβολή στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εδώ και μέρες κάνει έκανε λόγο για προετοιμασίες των Ρώσων (αν και σε κάποιο σημείο μπέρδεψε το σύμπαν, μιλώντας για “μικρής κλίμακας εισβολή” – πράγμα που έκανε έξαλλους τους Ουκρανούς).
Μπήκαν στη μέση και κάτι “διορθωτικές” δηλώσεις των Αμερικανών περί άλλων τρόπων που οι Ρώσοι ίσως να χρησιμοποιήσουν (χωρίς να κάνουν στρατιωτική επέμβαση, όπως πχ κυβερνοεπιθέσεις ή ενίσχυση παραστρατιωτικών) και το πράμα μπερδεύτηκε λίγο περισσότερο.
Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας διαβεβαίωνε τους Ουκρανούς ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους βοηθήσουν. Τι σημαίνει αυτό είναι παντελώς άγνωστο όμως, αφού πρόκειται για δήλωση με δυο αναγνώσεις.
Όσον αφορά τις κινήσεις δυνάμεων όμως τα πράγματα δείχνουν κλιμάκωση: οι Ισπανοί στέλνουν άμεσα 2 πλοία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ίσως να στείλουν αεροπλάνα στη Βουλγαρία. Οι Δανοί στέλνουν μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα. Οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα ξανοιχτεί στη Μεσόγειο (λένε ότι θα κινηθεί για την καταπολέμηση προβλημάτων στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή, κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος). Επίσης ο Μακρόν είπε ότι είναι έτοιμος να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.
Γεγονός πάντως είναι ότι όλα κινούνται πολύ γρήγορα και οι εξελίξεις είναι συνεχείς.
Και το κερασάκι στην τούρτα: ο Ερντογάν που είναι σε δυο βάρκες – ειδικά από το 2016 και μετά – προσπαθεί να πουλήσει εκδούλευση στους πάντες. Προσφέρεται να μεσολαβήσει για να εκτονωθεί η κρίση (ενώ στο μεταξύ έχει πουλήσει όπλα και drones που αλλάζουν πολλά από τα δεδομένα). Φυσικά αυτό έχει κάνει… “τούρκους” τους Ρώσους, ενώ οι Τούρκοι αν δυσκολέψουν περισσότερο τα πράγματα και η κρίση οξυνθεί θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση, γεγονός που δεν τους συμφέρει έτσι όπως έχουν δομήσει τις σχέσεις τους εσχάτως τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.