Το ποσό των 2.000 ευρώ σε κάθε όχημα που “έμεινε” (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στην Αττική Οδό τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρία – που το αποδέχθηκε – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης το ποσό των 1.000 ευρώ σε κάθε επιβάτη δρομολογίων τρένων* που ταλαιπωρήθηκαν και έμειναν στα χιόνια θα καταβάλει η ΤΡΕΝΟΣΕ, κατόπιν επικοινωνίας που υπήρξε μεταξύ της τελευταίας και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.
Λεπτομέρειες για πως προέκυψαν τα ποσά που ανακοινώθηκαν δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Πάντως, απ’ ότι φαίνεται πολλοί από τους χιλιάδες που εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες δεν πρόκειται να μείνουν στα χρήματα που ανακοινώθηκε πως θα λάβουν (ορισμένοι ίσως και να μην αποδεχθούν), αφού αναμένεται να προσφύγουν – είτε ατομικά, είτε ομαδικά – στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας του κόσμου στο δρόμο υπάρχει εισαγγελική έρευνα ενώ από νόμο του 2020 προβλέπεται σύσταση επιτροπής που διερευνά κατά πόσο υπάρχει υπαιτιότητα των φορέων στην ευθύνη των οποίων είναι δρόμοι που έκλεισαν κλπ. Αν αποδειχθεί υπαιτιότητα των φορέων (π.χ. παραλείψεις), τότε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να επιβάλει κυρώσεις.
Επίσης, όσον αφορά την περίπτωση των τρένων υπάρχει παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων που ζητάει γνωστοποίηση των συνθηκών και των ενεργειών της εταιρίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ για όσα συνέβησαν στις 25/1 ενώ ζητείται και γνωστοποίηση (μέχρι την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου) πληροφοριών που αφορούν την πρόσκρουση της αμαξοστοιχίας I/C 54 με μηχανή ρυμούλκησης στην περιοχή της Λιβαδειάς.
* τα 1.000 ευρώ θα δοθούν στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).