Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε στελέχη του Δημοσίου Τομέα και που θα ολοκληρωθούν το 2025 – για περισσότερους από 20.000 δημόσιους υπαλλήλους – ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης, γιατί όσο πάει και ψηφιοποιείται το Δημόσιο και πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες όσων τους πληρώνουν, δηλαδή στις ανάγκες των πολιτών.
Που είναι το πρόβλημα; Στο ότι θα εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένες πλατφόρμες συγκεκριμένης εταιρίας.
Προφανώς για ελεύθερο λογισμικό (που είναι απείρως ασφαλέστερο και σαφέστατα πιο ανοιχτό σε… “καστομιές”) κάποιοι ακόμη δεν έχουν ακούσει. Ούτε έχουν ακούσει για τις ικανότητες άλλων δημόσιων υπαλλήλων, που τα τελευταία χρόνια – ειδικά τα τελευταία δυο, λόγω του κορωνοϊού και των lockdown – έχουν κάνει παπάδες και έχουν στήσει άπειρες πλατφόρμες και εφαρμογές που σήμερα εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες.
Οπότε, από τα λίγα που βλέπουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, βλέπουμε ότι το Δημόσιο σίγουρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό να αναπτύξει δικά του προγράμματα και ψηφιακές υπηρεσίες (και μάλιστα σε απίστευτα μικρά χρονικά διαστήματα), χωρίς να έχει την ανάγκη οποιασδήποτε εταιρίας και σε ασφαλή περιβάλλοντα.
Όμως επιμένουμε σε άλλες επιλογές, που πιθανόν να δημιουργούν έξτρα κόστος (αν όχι πρωτογενές, σίγουρα δευτερογενές) το οποίο στις ανακοινώσεις δεν φαίνεται, αλλά και σε ένα “δέσιμο” (που δημιουργεί αναπόφευκτες εξαρτήσεις)με συγκεκριμένες καταστάσεις …