Κατηγορίες
βουλευτές

Α. Τόλκας: “το υφιστάμενο σύστημα κατάρτισης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιφερειών”

“Η διανομή των χρηματοδοτήσεων μέσω των λίγων, της οικονομικής ελίτ, απέτυχε να διαμοιράσει τον πλούτο σε όλη την χώρα κοινωνικά και γεωγραφικά. Η ενίσχυση της υπαίθρου, με την υποστήριξη των πολλών, είναι ένα άλλο μοντέλο, απαραίτητο σήμερα για την νέα ανάπτυξη” σημείωσε ο βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Άγγελος Τόλκας κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα “Η Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της ελληνικής οικονομίας”.

Ο Άγγελος Τόλκας αναφέρθηκε στο δαιδαλώδες και πολυεπίπεδο πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης και της κατάρτισης ενηλίκων στην χώρα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περιφερειών.

Σε σχέση με την αναγκαιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης τόνισε ότι η Πανδημία του Κορωνοϊού και η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων απειλεί πολλούς συμπολίτες μας εάν δεν εφοδιαστούν με νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες.

Αυτό θα γίνει:

– με την υποστήριξη της ποιότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος

– με προγράμματα σχεδιασμένα για τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας που θα επικεντρώνονται στις δυναμικές οικονομικές δραστηριότητες του κάθε τόπου αλλά και σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο

– με την ενίσχυση των ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που θα πιέζονται όλο και περισσότερο από την τεχνολογική υπεροχή των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων.

Σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών ο βουλευτής Ημαθίας επεσήμανε ότι η επαρχία πρέπει να γίνει ο τόπος της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της ρόλο στην ανάκαμψη με την εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων, συνεταιρισμών, επιμελητηρίων, επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατέκρινε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν συζήτησε ανοιχτά και με όλους τους ενδιαφερόμενους τις προτεραιότητες για τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από το ταμείο ανάκαμψης.

Τέλος τόνισε την ανάγκη κατάρτισης μεταναστών που ειδικά φέτος η έλλειψη εργατικών χεριών ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην αγροτική παραγωγή ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ως αρμόδιος Υφυπουργός Μετανάστευσης είχαν προετοιμάσει αλλά ήταν από τα πρώτα που κατήργησε ο κος Μηταράκης.

το βίντεο με την τοποθέτηση του βουλευτή στη συνέχεια: