Σε γραπτή δήλωσή της, η οποία προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά, η πρώην βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Φρόσω Καρασαρλίδου αναφέρεται στη δικαστική απόφαση με την οποία ανακηρύχθηκε βουλευτής στη θέση της ο Άγγελος Τόλκας, και αυτός υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φ. Καρασαρλίδου αναφέρει στη δήλωσή της:
“Τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκε η εκλογή μου και ανακηρύχθηκε βουλευτής ο Άγγελος Τόλκας. Δήλωσα από την πρώτη στιγμή πως η απόφαση είναι σεβαστή, αν και όχι υπεράνω κριτικής.
Συγχαίρω τον κ. Τόλκα για τη δικαστική επιτυχία του και εύχομαι να εργαστεί με επιτυχία για το καλό του τόπου. Όμως δεν μπορώ να αφήσω να αιωρούνται ανακρίβειες και να δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή.
Γιατί ακυρώθηκε η εκλογή μου;
Εκλέχθηκα πρώτη βουλευτής Ημαθίας, λαμβάνοντας τους περισσότερους σταυρούς απ’ όλους τους συνυποψηφίους μου. Αυτό δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί από κανέναν και ούτε αναιρείται από την απόφαση του ΑΕΔ.
Τότε για ακυρώθηκε η εκλογή μου;
Διότι το ΑΕΔ, υιοθετώντας μια ακραία τυπολατρική –και, λυπάμαι που το λέω, αντιδημοκρατική– ερμηνεία του εκλογικού νόμου, θεώρησε ότι δεν πρέπει να προσμετρώνται υπέρ των υποψηφίων οι σταυροί προτίμησης, αν ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν τους έχει μονογράψει ή δεν έχει αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το συνολικό αριθμό τους, όπως απαιτεί ο νόμος. Για μια παράβαση του δικαστικού αντιπροσώπου, τιμωρείται ο υποψήφιος και νοθεύεται η λαϊκή βούληση.
Πράγματι, σε έναν αριθμό εκλογικών τμημάτων της Ημαθίας –το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιφέρειες– οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέλειψαν τις υποχρεώσεις τους αυτές, δηλαδή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Δεν μονόγραψαν, όπως όφειλαν, τους σταυρούς προτίμησης είτε δεν ανέγραψαν τον συνολικό αριθμό των σταυρών σε κάθε ψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με την ερμηνεία του ΑΕΔ, οι σταυροί που έλαβα σ’ αυτά τα τμήματα αφαιρέθηκαν από τη δύναμή μου, παρότι οι ψηφοφόροι είχαν εγκύρως εκφράσει τη βούλησή τους.
Όμως το ίδιο ακριβώς έγινε και με τους σταυρούς που έλαβε ο κ. Τόλκας στα ίδια τμήματα. Κι αυτοί αφαιρέθηκαν από τη δύναμή του και θεωρήθηκαν άκυροι. Η διαφορά είναι ότι οι δικοί μου σταυροί στα συγκεκριμένα τμήματα ήταν περισσότεροι από τους δικούς του, γι’ αυτό και, αφού αφαιρέθηκαν και απ’ τους δυο μας, ο κ. Τόλκας βρέθηκε να έχει ένα μικρό προβάδισμα.
Ο κ. Τόλκας «έπαιξε» και κέρδισε. «Πόνταρε», λόγω της μικρής διαφοράς ψήφων που είχαμε, στην πιθανότητα να υπάρχουν σταυροί που δεν θα προσμετρηθούν λόγω διαδικαστικών παραβάσεων, και δικαιώθηκε. Δικαστικά, όχι εκλογικά.
Γεγονός παραμένει ότι ο κ. Τόλκας δεν εκλέχθηκε με τη λαϊκή ψήφο, αλλά ανακηρύχθηκε βουλευτής με δικαστική απόφαση.
Και τώρα τί;
Η απόφαση του ΑΕΔ είναι προφανές ότι μου άφησε μια πικρία.
Κυρίως, διότι δεν έγινε δεκτό το αυτονόητο: ότι η συγκεκριμένη πλημμέλεια (μη μονογραφή των σταυρών ή μη αναγραφή του συνολικού αριθμού τους) δεν αφορά μόνο ψηφοδέλτια με σταυρούς δικούς μου, αλλά εξίσου και του κ. Τόλκα, όπως άλλωστε και όλων των υποψηφίων όλων των συνδυασμών στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. Κάτι που αποδεικνύει πως πρόκειται για διαδικαστική παράβαση από αμέλεια των δικαστικών αντιπροσώπων, και όχι από πρόθεση επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε –το επαναλαμβάνω– στα ίδια τμήματα ακυρώθηκαν και όλοι οι σταυροί υπέρ του κ. Τόλκα.
Έτσι, μ’ αυτή την εξωφρενική ερμηνεία του ΑΕΔ, για πρώτη φορά βουλευτική έδρα άλλαξε χέρια λόγω διαδικαστικών παραβάσεων που δεν αφορούν μεμονωμένα ψηφοδέλτια, αλλά το σύνολο των ψηφοδελτίων του τμήματος.
Ανεξάρτητα από νομικισμούς και διαδικαστισμούς, παραμένω η πρώτη σε ψήφους βουλευτής Ημαθίας με το συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Είναι αυτονόητο ότι, παρά την ακύρωση της εκλογής μου, θα συνεχίσω με αμείωτο ζήλο και με όλες μου τις δυνάμεις να αγωνίζομαι για το καλό του τόπου. Στην Αριστερά εργαζόμαστε συλλογικά. Δεν ακολουθούμε προσωπικές στρατηγικές, δεν ενδιαφερόμαστε για θέσεις και αξιώματα. Παλεύουμε για το κοινό καλό απ’ όποια θέση βρεθούμε, απ’ όπου μας ζητηθεί. Κι αυτό είναι που μας διακρίνει από τις δυνάμεις της συντήρησης και του κατεστημένου, απ’ τον κόσμο του παλιού.
Παραμένω λοιπόν πολιτικά και κοινωνικά ενεργή, κι ας μην είμαι πια εντός του κοινοβουλίου. Πρώτα απ’ όλα, το οφείλω στους χιλιάδες συμπολίτες και τις χιλιάδες συμπολίτισσές μου που μού έκαναν την ύψιστη σε μια δημοκρατία τιμή να μου εμπιστευτούν την ψήφο τους. Δεν επιτρέπεται να προδώσω την εμπιστοσύνη τους.”