Ψηφίστηκε λοιπόν ο νέος νόμος για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών – εν μέσω αντιδράσεων από διάφορες πλευρές (κόμματα, φορείς, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης).
Για αρχή να πούμε κάτι:
επειδή στην Περισκόπηση ότι γράφεται ισχύει (και ο μόνος λόγος γι αυτό είναι η απόλυτη τεκμηρίωσή του) και επειδή θέλουμε να δίνουμε στους αναγνώστες την πραγματική εικόνα, ήδη η μελέτη του νόμου ξεκίνησε. Γιατί – μεταξύ μας – ξεκίνησε και η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στις υποψηφιότητες για τις εκλογές της 8ης Οκτώβρη του 2023.
Αλλαγές σε σχέση με τις εκλογές του 2019 υπάρχουν αρκετές. Θα τις βλέπουμε σταδιακά, με αναρτήσεις που θα δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και με παραδείγματα/αναγωγές στο νέο νόμο.
Ίσως όμως “ξέφυγε” κάτι απ’ τους νομοθέτες μας – ΑΝ είχαν λίγη τόλμη θα το έκαναν! Θα έπρεπε να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά και να “αμερικανοποιήσουν” λίγο το σύστημα, βάζοντας στο νόμο μέχρι και ενδιάμεσες εκλογές για μέρος των μελών των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Μεταξύ μας, η πενταετία είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να το περάσει κάποιος έχοντας το “άλλοθι” και τις πλειοψηφίες του αποτελέσματος των εκλογών.
Γιατί πολλά πράγματα αλλάζουν απ’ την Κυριακή των εκλογών μέχρι τη λήξη των θητειών, πράγματα για τα οποία οι εκλεγμένοι θα έπρεπε να κρίνονται από τους ψηφοφόρους, ώστε να “ευθυγραμμίζονται” κατά κάποιο τρόπο (σε απλά ελληνικά οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να περιμένουν το 2029 για να δουν μια αλλαγή πλεύσης σε κάτι που τους υποσχέθηκαν το 2023 και δεν πραγματοποιήθηκε!). Η άποψή μου είναι αυτή, μια άποψη ολίγον “τραβηγμένη” (για όσους θέλουν να κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλό τους, να πηγαίνουν στα σίγουρα και να λένε αοριστίες κινδυνολογώντας).
Τα μηνύματα των ψηφοφόρων θα έπρεπε να είναι συχνότερα προς τους πολιτικούς, πχ στο μέσον της θητείας τους (φανταστείτε το περιεχόμενο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αν είχαμε ενδιάμεσες εκλογές φέτος τον Ιούλιο, που είμαστε στο μεσοδιάστημα της θητείας Μητσοτάκη – δεν υπάρχει περίπτωση να ήταν ίδιο!).
Αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα αρέσκονται στη σιγουριά του αποτελέσματος μιας δεδομένης χρονικής στιγμής και φοβούνται να θέτουν εαυτούς στην κρίση των ψηφοφόρων σε ενδιάμεσες περιόδους. Για να έχουν εικόνα προτιμούν τις… δημοσκοπήσεις!
Περισσότερα λοιπόν σταδιακά, οπότε εσείς οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθήστε τόσο στις αναρτήσεις της Περισκόπησης όσο και τα podcasts.
Και να θυμάστε: δημάρχους δε βγάζουν οι φήμες και οι προσδοκίες αλλά οι ψηφοφόροι με βάση τα εκλογικά συστήματα. Κι όσο πιο πολλά γνωρίζουμε για αυτά τόσο πιο σωστή άποψη θα έχουμε για “το πως”. Το ποιον θα ψηφίσουμε είναι θέμα δικό μας, οι κανόνες εκλογής όμως είναι για όλους τους υποψηφίους δεδομένοι και ίδιοι…