Ο κορωνοϊός και οι ανακατατάξεις που έχει φέρει στην παγκόσμια Οικονομία είναι δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Πολλοί τομείς της Οικονομίας – απ’ τις μεταφορές και την εστίαση μέχρι τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο – έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Για κάποιους ο κορωνοϊός αποδείχθηκε καταστροφικός ενώ για κάποιους άλλους ήταν η αφορμή για να αναπτυχθούν και να κερδίσουν “πόντους”.
Υπάρχει όμως ένας τομέας που επηρεάζει όσο τίποτε άλλο όλους τους υπόλοιπους.
Σε μια Οικονομία και σε μια Κοινωνία που ολοένα και περισσότερο βασίζονται στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, η παραγωγή των μικροτσίπ είναι η καρδιά του συστήματος. Όσα προγράμματα κι εφαρμογές κι αν γραφτούν, όσοι επιστήμονες κι αν βάλουν τα μυαλά τους κάτω για να βρουν λύσεις, όσα χρήματα κι αν πέσουν στην έρευνα ή στην ανάπτυξη ή στην παραγωγή προϊόντων, χωρίς την παραγωγή μικροτσίπ σχεδόν τίποτε δεν είναι δυνατό να βγει στην αγορά!
Υπολογιστές, αυτοκίνητα, “έξυπνα” τηλέφωνα, ρυθμιστές θερμοκρασίας, ηλεκτρικές σκούπες και ψυγεία νέας γενιάς, μηχανήματα βιομηχανιών τροφίμων, ελεγκτές λειτουργίας υδροηλεκτρικών ή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας: όλα χρειάζονται ένα μικροτσίπ για να λειτουργήσουν! Τι έγινε λοιπόν με τους κατασκευαστές των μικροτσίπ εν καιρώ πανδημίας και κορωνοϊού;
Απλά, η αγορά ξέμεινε! Δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει μικροτσίπ για να κάνει τη… δουλειά της, να παράγει.
Στις αρχές της κρίσης του κορωνοϊού (στις αρχές του 2020), τα συνεχόμενα lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η εξάπλωση της τηλεργασίας έκαναν την αυτοκινητοβιομηχανία (που είναι από τους καλούς πελάτες των εταιριών που παράγουν μικροτσίπ) να μειώσει κατά πολύ τους ρυθμούς της.
Ταυτόχρονα η ζήτηση για συσκευές που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, την τηλεργασία ή τη διασκέδαση στο σπίτι ήταν τεράστια: λάπτοπ, “έξυπνα” κινητά 5G, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, τηλεοράσεις νέας γενιάς, κονσόλες όπως το xbox ή playstation είχαν τεράστια άνοδο στη ζήτησή τους (μην πάτε μακριά, θυμηθείτε για παράδειγμα τι γίνονταν τον Απρίλιο – Μάιο του 2020 με τις κάμερες και τα μικρόφωνα για υπολογιστές).
Οι εταιρίες που κατασκευάζουν τέτοια προϊόντα αγόρασαν το απόθεμα που δημιουργήθηκε (λόγω της προσωρινής “απόσυρσης” των αυτοκινητοβιομηχανιών απ’ την πιάτσα). Όμως, όσο οι μήνες περνούσαν και οδεύαμε προς τα τέλη του 2020 και όσο το θέμα με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό προχωρούσε (ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες), οι αυτοκινητοβιομηχανίες επανήλθαν σταδιακά αλλά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο – αναζητώντας ταυτόχρονα τα μικροτσίπ που τους … αναλογούσαν.
Άδειασε η αγορά κι έτσι οι εταιρίες που κατασκευάζουν μικροτσίπ δεν μπορούν πλέον να καλύψουν την ξαφνικά αυξανόμενη ζήτηση. Όλοι τώρα προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να παραχθεί ικανός αριθμός μικροτσίπ για να καλυφθεί αυτή η ξαφνική (και σχετικά στιγμιαία όπως προβλέπεται) ζήτηση, μέχρι η αγορά να βρει ξανά τον γνώριμο ρυθμό της. Και ελπίζουν το θέμα της έλλειψης μικροτσίπ να λήξει μέσα αμέσως επόμενο διάστημα…