Με 166 ψήφους (βουλευτών της ΝΔ και της “Ελληνικής Λύσης” του Κ. Βελόπουλου) έγινε τελικά νόμος το νομοσχέδιο “Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 132 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25).
Πρόκειται για έννα νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για διάφορους λόγους και στο οποίο έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους φοιτητές, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, νομικοί, πολιτικά πρόσωπα (αρκετά από τα οποία στελέχη της ΝΔ).
Εντός Βουλής της ψήφισης προηγήθηκε τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια (με σφοδρές αντιπαραθέσεις), εκτός Βουλής χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν για μια ακόμη φορά, παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και παρά τα επεισόδια που τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν (και με αντιπαραθέσεις επίσης, με την Αστυνομία).
Πάντως τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να κατατεθεί εν μέσω lockdown ένα τέτοιο νομοσχέδιο (το συγκεκριμένο ερώτημα ακολουθεί και ορισμένα άλλα νομοσχέδια που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση της ΝΔ) ή το πόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όλες οι αλλαγές που ψηφίστηκαν (αφού κάποια πράγματα είναι όντως σωστά και έπρεπε να νομοθετηθούν ενώ κάποια άλλα κρύβουν σοβαρούς κινδύνους).
Και φυσικά το βασικό ερώτημα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου (πλέον) στην πράξη, αφού οι περισσότεροι κάνουν λόγο για προβληματικό νόμο που δύσκολα να εφαρμοστεί στο σύνολό του και θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές σε συγκεκριμένες διατάξεις του που ήδη έχουν επισημανθεί.