«Στον προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνεται η επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου. Αντίθετα, περιλαμβάνονται νέες μειώσεις φόρων. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από νομοθετικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις μειώσεις φόρων που θα γίνουν το 2021 , με έμφαση:
-Στην αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Ένα μέτρο που θα ωφελήσει άμεσα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
-Στην επέκταση της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.
-Στη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
– Στην υπερέκπτωση των δαπανών για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
Υπενθύμισε επίσης τη μείωση και σε πολλές περιπτώσεις τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, ένα μέτρο από το οποίο το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε άμεσο όφελος ενώ αναφέρθηκε και στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο, που προβλέπει εξόφληση κατά περίπτωση σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, που τελούν σε αναστολή μέχρι τις 30.04.2021.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και ενεργοποίησε από την αρχή της πανδημίας μέτρα ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων τονίζοντας ότι «κανείς σε αυτήν την κυβέρνηση δεν διανοήθηκε, σε καμία φάση αυτής της κρίσης, να βάλει σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της 9μηνης πρωτόγνωρης δοκιμασίας, λάβαμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η στήριξη του παραγωγικού ιστού, η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί τον οδικό χάρτη της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας μας, της επιστροφής σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».