Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τον κορωνοϊό και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης 23 Οκτωβρίου. Βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης, που συγκάλεσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν το ότι η πιστή και καθολική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού είναι η μόνη λύση για να μην επιβληθεί ένα καταστροφικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας ειδικά στις δυο αυτές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.
Κατά τη διάρκειά της σταθμίστηκαν τα πραγματικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού ανά περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η επιδημιολογική πίεση που δέχονται Περιφερειακές Ενότητες και Δήμοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε επόμενο στάδιο, που θα είναι ολέθριο. Ένα lockdown θα είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Όλη μας η προσοχή είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους και απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί και να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που τις επόμενες μέρες υπάρχει ένα πενθήμερο μετακινήσεων να δοθεί μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Διότι η μεταφορά του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ολέθριο. Γι’ ακόμη μια φορά είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια που έγινε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα πάει στράφι».
Αναφερόμενος στις Σέρρες και τα αυξημένα κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «στην περιοχή παρατηρείται επιθετική έξαρση του κορωνοϊού και θα γίνει απόψε κιόλας σύσκεψη και στην Αθήνα για να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες είναι προβληματική και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είναι ώρα ευθύνης, να δείξουμε υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Θεσσαλονίκη πλέον βρίσκεται στο Επίπεδο Επιτήρησης 3 και ο στόχος και ο αγώνας όλων μας τις επόμενες μέρες είναι πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε και να αναχαιτίσουμε την πανδημία στην περιοχή μας. Όλοι μας, φορείς και πολίτες, έχουμε μία και μόνη ευθύνη: να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να μην κυκλοφορούμε από τις 12.30’ τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00’ το πρωί και ταυτόχρονα να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε πιστά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Αν τώρα, σε αυτή τη φάση δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία. Τα μέτρα στο επόμενο επίπεδο θα είναι πολύ επώδυνα και σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελα να δω να εφαρμόζονται στην περιοχή μας. Απευθύνω συνεπώς έκκληση προς όλους για πιστή τήρηση των μέτρων. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι και θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια και μυστικά δεδομένα. Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τη γνωρίζουν όλοι. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να δούμε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε μπροστά μας τρεις κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, έχουμε ένα κρίσιμο διάστημα 14 ημερών, στο οποίο πρέπει να μειώσουμε τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα στην πόλη μας με αισιοδοξία. Η προοπτική ενός lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική».
Ο κ. Καϊτεζίδης, υπογράμμισε: «Η Θεσσαλονίκη δέχεται πίεση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους και κυρίως από την Αυτοδιοίκηση που ήταν παρούσα στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι και τώρα παρούσα. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να κατέβουμε κατηγορία κι όχι να ανέβουμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε όλοι από την ατομική μας συμπεριφορά μέχρι την κοινωνική να εναρμονιστούμε και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και με τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών. Θα ενημερώσω και τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε κι αυτή τη φορά παρόντες σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα κι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «η κακή επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται και επιστημονικά, από τις μετρήσεις στα λύματα και τη δραματική αύξηση του ποσοστού του ιού στα λύματα από τις 12 Οκτωβρίου και μετά που φτάσαμε στο 500% επάνω. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, πέρα από τα θετικά κρούσματα και επομένως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση. Πιστή τήρηση των μέτρων, όχι πανικός, συνειδητή χρήση της μάσκας, συνειδητός μη συγχρωτισμός και συνειδητή απολύμανση».