Σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη, που είναι γεμάτη από τουρκικές απειλές αλλά και προβοκάτσιες (όπως αυτή που συνέβη στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης το βράδυ της Τρίτης 25 προς Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020) ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των χωρικών υδάτων της από τα έξι (6) στα δώδεκα (12) μίλια.
Και η επέκταση αυτή θα ξεκινά από τα βορειότερα σημεία των Επτανήσων και θα φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.
Δυο κουβέντες μόνο:
α) η Ελλάδα, με την επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να ασκεί κυριαρχικό δικαίωμά της.
β) η Ελλάδα δεν κάνει την ίδια κίνηση στα ανατολικά ύδατα (στο Αιγαίο δηλαδή) για πολύ συγκεκριμένους λόγους – μεταξύ αυτών και επειδή η Τουρκία την έχει απειλήσει με πόλεμο αν το κάνει.
γ) Η Τουρκία στο εξής (και ειδικά μετά τη επακούμβηση της φρεγάτας Λήμνος στο Kemal Reis, που έκανε τους γείτονες… Τούρκους) θα αναζητά καθημερινά αφορμές για να ξεκινήσει κάτι. Είναι φανερό πλέον και στον πιο αδαή ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει επεισόδιο, οποιασδήποτε φύσης.
δ) Η Τουρκία στο εξής θα χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο ως εργαλείο άσκησης πίεσης τους κακομοίρηδες που έπεσαν στην ανάγκη της (αναφερόμαστε στους πρόσφυγες που έχει στοιβαγμένους στην απέναντι ακτή). Στο εξής θα βλέπουμε συνεχώς στο ανατολικό Αιγαίο σαπιοκάραβα γεμάτα κόσμο (άγνωστης ταυτότητας και άγνωστης αποστολής πολλές φορές) να εκπέμπουν SOS και στη συνέχεια να προστρέχουν τούρκικα μέσα να τα… “βοηθήσουν”, ώστε να αμφισβητηθεί η ικανότητα και κυρίως η αρμοδιότητα της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.
ε) όσο κι αν εμείς χτυπιόμαστε ως χώρα ο λεγόμενος Διεθνής Παράγοντας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες των διαφορών που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Οι τρίτοι αποδεδειγμένα ευνοούν την Τουρκία εδώ και δεκαετίες – επειδή εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που η Ελλάδα έχει ευνοηθεί, κι αυτό επειδή ΕΤΥΧΕ τα συμφέροντα κάποιου “μεγάλου” να συμπέσουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή με αυτά της Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα συμπίπτουν με τα τουρκικά. Οι ξένοι λοιπόν, σήμερα και με βάση αυτά που βλέπουμε, δεν θα καθίσουν να αναλύσουν την κατάσταση, ούτε θα ασχοληθούν με λεπτομέρειες. Επιδιώκουν να λύσουν τα πάντα γρήγορα.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιληφθούμε το προφανές: η χώρα μας είναι σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Κρίσιμο και επικίνδυνο, εξαιτίας των Τούρκων και των σχεδιασμών που έχουν κάνει.
Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να γίνεται σπέκουλα από τα κόμματα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για το ποιος είναι περισσότερο Έλληνας και με το το ποιος κάνει καλύτερη δουλειά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Η Κυβέρνηση μπορεί να είναι αυτή που έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, θα πρέπει να ζητάει απόψεις και να τα συζητάει όλα (προτού λάβει αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας). Η αντιπολίτευση, αντίστοιχα, θα πρέπει να παράσχει εποικοδομητική στήριξη (όχι άνευ όρων αλλά με γνώμονα το καλό του τόπου).
Και όλοι μαζί να μην επιδιώκουν σκιαμαχίες της πλάκας στη Βουλή, στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοια, τώρα.
Είναι καιρός πια τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συνεργαστούν αρμονικά και να κόψουν τα περιττά.
Κι αν οι πολιτικοί μας έχουν καμιά αμφιβολία για το που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα καραγκιοζλίκια και ανούσιες αντιπαραθέσεις όταν οι στιγμές είναι δύσκολες, τότε ας διαβάσουν ολίγη Ιστορία.