Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα Ελληνοτουρκικά Τουρκία

Οι Τούρκοι παίζουν με τη φωτιά σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

Την ίδια ώρα η Ευρώπη ακόμη τους κοιτάει με ύφος ηλιθίου ενώ οι Γερμανοί θέλουν να το παίξουν “μεσάζοντες”

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Ελληνικό Πεντάγωνο, μετά από τη navtex που εξέδωσε η Τουρκία και με την οποία δεσμεύονται για έρευνες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο – στο σημείο που εφάπτονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου – για το χρονικό διάστημα από 21 Ιουλίου μέχρι και 2 Αυγούστου 2020.

Είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι τρέχουν να προλάβουν οποιαδήποτε εξέλιξη που θα έχει να κάνει με συμφωνία η οποία θα είναι το κύκνειο άσμα της χώρας τους στην Ανατολική Μεσόγειο (αφού αν υπογραφεί κάποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα είναι και η μοναδική νόμιμη εξέλιξη, σε αντίθεση με το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο έχει βγει μεγάλο μέρος του Ελληνικού Στόλου, σε κατάσταση επαγρύπνησης. Οι Τούρκοι σχεδιάζουν ή έχουν ήδη βγάλει στα ανοιχτά της χώρας τους το ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από αρκετά πολεμικά πλοία, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή στέλνουν αεροπλάνα να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου. Οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα διάστημα σχεδόν 3 ωρών (από τις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης και μετά) και τα τούρκικα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά.

Από την ΕΕ ως σύνολο δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε απολύτως. Άντε να πιέσουν κάπως (κάπως να πιέσουν, τίποτε περισσότερο…) ορισμένες χώρες – αν και αυτές με συγκεκριμένες κινήσεις που κάναμε τις έχουμε απομακρύνει από τις δικές μας θέσεις.

Η Αμερική του Τράμπ είναι στην κοσμάρα της και από ότι φαίνεται υπάρχει χάσμα μεταξύ της γραφειοκρατίας (που έχει πάρει είδηση την απομάκρυνση της Τουρκίας από το δυτικό μπλοκ) και του Λευκού Οίκου. Αποφάσεις όμως παίρνει ο καλός φίλος (κατά δήλωσή του) του Ερντογάν, ο Τράμπ.

Όσο για τους Γερμανούς που επιζητούν ρόλο “μεσάζοντα”, αυτοί πάντα είχαν συγκεκριμένη κατεύθυνση: υπέρ της Τουρκίας. Γιατί να αλλάξουν τώρα, που τα συμφέροντα τους στην ερντογανική Τουρκία είναι πάρα πολλά;;; Γιαυτό και τις τελευταίες ώρες συστήνουν… διάλογο με τον ταραξία της περιοχής.

Να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο έδωσε το “πράσινο φώς” στον πρόεδρο της Αιγύπτου για να χρησιμοποιήσει το στρατό όποτε κρίνει σκόπιμο και να επέμβει στη Λιβύη.
Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι ενισχύουν με εκατοντάδες τζιχαντιστές τις δυνάμεις του Σάρατζ στα δυτικά της Λιβύης ενώ την ίδια στιγμή οι Ρώσοι (σύμμαχοι των Τούρκων σε άλλες περιοχές του κόσμου) ενισχύουν τους δικούς τους μισθοφόρους στα ανατολικά (όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του αντιπάλου του Σάρατζ).