Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Νίκος Ανδρουλάκης: “Μαύρη μέρα για τον παγκόσμιο πολιτισμό”

Καλεσμένος στην Εκπομπή Ώρα Ελλάδος με τους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη στον τηλεοπτικό σταθμό Open ήταν σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, όπου μίλησε κυρίως για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας ανέφερε ότι σήμερα «είναι μία μαύρη ημέρα για όχι μόνο για τους Έλληνες απανταχού της γης και τους Χριστιανούς αλλά για όλους τους ανθρώπους που σέβονται την ιστορία, τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα», σημειώνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος «θυσιάζει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» για να αποπροσανατολίσει την Τουρκική κοινή γνώμη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σχετικά με την Τουρκική προκλητικότητα, ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την αντίδραση των Ευρωπαϊκών θεσμικών παραγόντων, υπογραμμίζοντας την απουσία οποιαδήποτε αναφοράς από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας von der Leyen, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Juncker ο οποίος πάντα παρέμβαινε υπέρ της Ελλάδος όταν χρειαζόταν. Σχετικά με τις αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών, αξιοσημείωτη είναι του κ. Μακρόν ο οποίος στα Ελληνικά εκδήλωσε την υποστήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου συμπληρώνοντας ότι οι Γάλλοι «δεν θα αφήσουν την Τουρκία να κάνει σουλάτσο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο γιατί έχουν και οι ίδιοι ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα».

Παρατήρησε επίσης ότι η κρίση δεν έγινε Ευρωτουρκική χάρη στις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά λόγω της συμπεριφοράς του κ. Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή που αγγίζει τους πάντες. Υπογράμμισε επίσης ότι παρά τα λάθη, η Ευρώπη είναι ο μόνος σταθεροποιητικός παράγοντας και είναι απαραίτητη η ενίσχυση της Επιχείρησης “Ειρήνη” ώστε να σταματήσει η μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε επίσης το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών καθώς το επόμενο διάστημα θα ανοίξει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τον σχεδιασμό της νέας ειδικής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας. Αυτή η νέα σχέση δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική αλλά να έχει και ρήτρες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ων γειτονικών χωρών.