Παρότι ο νόμος για τις διαδηλώσεις “πέρασε” από τη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους (με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της “Ελληνικής Λύσης”), οι αντιδράσεις από διάφορες πλευρές εξακολουθούν να είναι μεγάλες και ισχυρές.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έφερε διαφοροποιήσεις εντός Βουλής, δυναμικές αντιδράσεις και επεισόδια εκτός αυτής και πολλές αμφισβητήσεις για τη συνταγματικότητά του ή όχι.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 187 ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης ενώ το καταψήφισαν 101 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.
Εντός Βουλής, στο ΚΙΝΑΛ, που ψήφισε το νόμο, δημιουργείται πλέον ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (όσο κι αν θέλουν να το “κλείσουν”) από τη μη σύνταξη με τους υπόλοιπους των βουλευτών Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη.
Απ’ την άλλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης (από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25) κατήγγειλαν βιαιότητες της αστυνομίας, μίλησαν για προβοκάτσια ενώ έκαναν λόγο για πολιτικές καταστολής πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων εντός που εφαρμόζονταν την ίδια ώρα εκτός Βουλής, στην Πλατεία Συντάγματος και σε γύρω δρόμους.
Στα εκτός Βουλής: σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας. Σε διαδήλωση που συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άτομα μπήκαν κάποιες δεκάδες κουκουλοφόροι, η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, ενώ τελικά έγιναν και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών (με τους κουκουλοφόρους να ξεφεύγουν για μια ακόμη φορά) και η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια.
Στα ακόμη πιο εκτός Βουλής: οι αμφισβητήσεις για τον ίδιο το νόμο είναι μεγάλες. Κι αν εξαιρέσουμε τα κόμματα, τους πολιτικούς και τους εντεταλμένους, οι αντιδράσεις που πραγματικά μετράνε στην κοινωνία είναι αυτές ανθρώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο που μόλις ψηφίστηκε.
Όπως για παράδειγμα οι εισαγγελείς της χώρας ή δικηγορικοί σύλλογοι ή άλλοι.
Πλέον είναι πάρα πολλοί όσοι μιλούν για νόμο που δύσκολα θα σταθεί, που ακόμη δυσκολότερα θα εφαρμοστεί και για αντισυνταγματικό νόμο που σύντομα θα καταπέσει, αφού δεν είναι λίγα τα σημεία του που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και την κοινή λογική.
Σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων της χώρας ανέφερε πως ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει διοικητικές αποφάσεις εκτός από περιπτώσεις που ορίζει το σύνταγμα, πως κατά τη γνώμη της ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη επειδή θα υπάρχουν συνέπειες ακυρότητας ενώ επεσήμανε πως γνωμοδοτικές αρμοδιότητες εισαγγελέων για ζητήματα διαδηλώσεων υπήρχαν από παλιά όμως άλλο πράγμα είναι μια γνωμοδότηση συμβουλευτικής μορφής και άλλο ουσιαστικής μορφής. Προέβλεψε δε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη διάταξη που αφορά την εμπλοκή εισαγγελέων (όπως αυτή περιγράφεται στο νόμο) από τα μέλη της Ένωσης.